Otvoren prvi kosmodrom za lansiranje satelita u EU

Prvi kosmodrom za lansiranje satelita s tla Evropske unije otvoren je u svemirskom centru "Esrange" blizu švedskog grada Kirune.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, švedski kralj Karlo Gustaf i švedski premijer Ulf Kristerson simbolično su presekli plavo-žutu vrpcu.

"Mnogo je dobrih razloga za ubrzanje evropskog svemirskog programa. Evropa ima svoje mesto u svemiru i čuvaće ga", rekla je Fon der Lajen".

Švedska svemirska kompanija (SSC) obavila je da je svemirski centar "Esrange" otvoren nakon pet godina priprema i dopunjavaće postojeći svemirski centar Evropske unije u mestu Kourou u Francuskoj Gvajani, prekomorskoj teritoriji u Južnoj Americi.
 
U kosmodrom je uloženo 15 miliona evra, a reč je o proširenju postojećeg svemirskog centra "Esrange" na švedskom Arktiku, nekih 40 kilometara od grada Kirune.
 
Lansiranje prvog satelita iz ovog centra očekuje se krajem 2023.
 
Prethodno je Evropska svemirska agencija (ESA) koristila ruski kosmodrom Pleseck za lansiranje satelita u svemir. Odande je 2018. godine ESA lansirala satelit Sentinel-3B.
 
"Sadašnja geopolitička situacija – a tu je svakako ruska invazija na Ukrajinu, pokazala je koliko je važno da Evropska unija ima pristup svemiru", rekao je Kristerson.
  • Prvi

    14.01.2023 08:59
    posle
    kosmodroma u Francuskoj Gvajani koja je zvanicno deo Francuske i time i tlo Evropske unije. :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija