Otkrivene najudaljenije zvezde naše galaksije

Astronomi su otkrili na ivici Mlečnog puta grupu zvezda koje su najudaljenije od Zemlje, udaljenije od bilo koje do sada poznate zvezde naše galaksije i na pola su puta do susedne Andromede.
Otkrivene najudaljenije zvezde naše galaksije
Foto: Pixabay
Najudaljenije od ovih 208 zvezda nalaze se 1,08 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Svetlosna godina označava udaljenost koju svetlost u vakuumu pređe za godinu dana i iznosi 9.4605 × 1.012 km.
Opažene teleskopom s havajske planine
Te zvezde opažene teleskopom s planine Mauna Kea na Havajima svrstane su u kategoriju zvezda RR Lyrae koje imaju relativno nisku masu i uobičajeno nisku količinu elemenata težih od vodonika i helijuma. Zvezde s ivica galaktičkog hala mogu se smatrati zvezdanom siročadi jer verovatno potiču iz manjih galaksija koje su se naknadno sudarile s većom galaksijom kakav je Mlečni put.
 
"Naše tumačenje o poreklu tih udaljenih zvezda jeste da su one najverovatnije rođene u halu patuljastih galaksija, a koje je progutao Mlečni put", kaže Yuting Feng, doktorand astronomije na Univerzitetu Santa Kruz u Kaliforniji.
 
"Njihove rodne galaksije gravitacijski su raskomadane, svarene, a te zvezde su ostavljene na udaljenim ivicama kao ostaci fuzije", objasnio je Feng, voditelj studije predstavljene ove nedelje u Američkom astronomskom društvu u Sijetlu.
 
"Velike galaksije su kanibali"
 
Mlečni put vremenom je rastao usled tih kataklizmi. 
 
"Velike galaksije rastu proždirući manje, one su 'kanibali', jedu sopstvenu vrstu", kaže koautor studije Raja Guha Thakurta, šef katedre za astronomiju i astrofiziku na Univerzitetu Santa Kruz.
 
Halo Mlečnog puta ima unutrašnji i spoljašnji deo i mnogo je veći od galaktičkog diska krcatog zvezdama. Galaksija, koja u svom središtu ima supermasivnu crnu rupu nekih 26.000 svetlosnih godina od Zemlje, sadrži možda od 100 do 400 milijardi zvezda. Jedna od zvezda je i Sunce koje se nalazi u galaktičkom disku Mlečnog puta.
 
Halo sadrži tek oko pet odsto zvezda Sunčeve staze. Udaljeni halo na spoljašnjoj ivici je poznat region galaksije. Ove novootkrivene zvezde nalaze se gotovo na pola puta od Mlečnog putae i susedne galaksije Andromede.
 
"Možemo videti da su periferije solarnog hala Andromede i onog Mlečnog puta zaista proširenje, gotovo se dodiruju", kaže Feng. 
 
Potraga za životom izvan Zemlje fokusira se na stenovite planete nalik Zemlji koje kruže u takozvanoj "nastanjivoj zoni" oko zvezda. Do sada je otkriveno više od 5.000 planeta izvan Sunčeva sistema, zvanih egzoplanete.
 
"Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali svaki spoljašnji halo verovatno ima planete koje u njima kruže kao Sunce i njemu slične zvezde u Mlečnom putu", kaže Guha Thakurta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija