Gugl uvodi promene da bi se uskladio s pravilima EU

Američka kompanija Gugl obavezala se da će uvesti promene u nekoliko svojih proizvoda i usluga kako bi svojim korisnicima pružila jasnije i preciznije informacije radi usklađivanja s pravilima EU.
Gugl uvodi promene da bi se uskladio s pravilima EU
Foto: Pixabay
Gugl se saglasio da uvede promene u proizvodima Gugl prodavnica (Google Store i Google Play Store), Gugl hoteli (Google Hotels) i Gugl letovi (Google Flights) da bi bili u skladu sa propisima EU o zaštiti potrošača.
"Ne možete biti sigurni od koga kupujete, direktno od Gugla ili od nekog drugog preduzeća ili ne možete lako pronaći informaciju o ukupnim troškovima? U cilju daljeg usklađivanja svog delovanja s pravom EU, uglavnom zbog nedostatka transparentnosti i jasnih informacija za potrošače, Gugl je obećao da će uvesti promene u nekoliko svojih proizvoda i usluga", navedeno je u saopštenju EK.
Gugl se obavezao da će ograničiti svoju nadležnost u donošenju jednostranih promena narudžbina kada su u pitanju cene ili otkazivanja, kao i da će napraviti posebnu adresu elektronske pošte rezervisanu za tela za zaštitu potrošača tako da mogu da prijavljuju nezakonit sadržaj i traže njegovo brzo uklanjanje.
 
Kada su u pitanju Gugl hoteli ili Gugl letovi, kompanija se obavezala da će potrošačima jasno staviti do znanja da li sklapaju ugovor sa Guglom ili je on samo posrednik. Zatim će jasno naznačiti koja se cena koristi kao referentna kada se na platformi reklamiraju popusti, i naglasiti da recenzije nisu proverene.
 
Gugl će prihvatiti iste obaveze u pogledu transparentnosti kao i druge velike platforme za smeštaj kada je u pitanju način na koji predstavlja informacije potrošačima, na primer cene ili dostupnost.
 
Što se tiče Gugl prodavnice, kompanija će pružati jasne predugovorne informacije o troškovima, pravu na odustajanje, mogućnostima popravke i zamene, a učiniće dostupnim i podatke o preduzeću i direktni kontakt sa predstavnikom preduzeća.
 
Takođe će pojasniti kako pristupiti verzijama Gugl prodavnice u različitim zemljama i obavestiti autore aplikacija o njihovim obavezama da svoje aplikacije učine dostupnim na prostoru cele EU, a potrošačima omogućiti da koriste sredstva plaćanja iz bilo koje zemlje članice.
 
Evropski komesar za pravosuđe Didijer Rejnders je izjavio da potrošači u EU imaju pravo na jasnu, kompletnu informaciju kako bi mogli da donose informisane odluke.
 
"Obaveze koje je preuzeo Gugl su korak u tom smeru. Pozivano Gugl da u potpunosti poštuje Uredbu o geografskom blokiranju , obezbeđujući da potrošači mogu da uživaju ista prava i da pristupaju istom sadržaju bez obzira gde se nalaze u EU", rekao je Rejnders.
 
Primenu preuzetih obaveza nadgledaće Mreža za saradnju u obalsti zaštite potrošača, a nacionalne vlasti će pratiti poštovanje obaveza i po potrebi preduzimati mere u cilju njihovog ispunjavanja, saopštila je Komisija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija