VIDEO: Saudijska Arabija predstavila svog novog robota Saru

Saudijska Arabija je zvanično predstavila svog novog robota koji može da govori različitim arapskim dijalektima, izvodi popularne lokalne plesove i odgovara na pitanja.
Robot je predstavljen na konferenciji održanoj u Rijadu, a reč je o interaktivnoj mašini koja sadrži ugrađenu kameru. Ova kamera koristi veštačku inteligenciju pomoću koje detektuje ljude ispred robota, a potom on može da započne konverzaciju kada mu se sagovornik obrati pozdravom "Hello, Sara".
Robot Sara ima mogućnost prepoznavanja dijalekta, može da analizira rečenice i razume njihov sadržaj. To robotu omogućava da ponudi relevantne odgovore, koje može poslati i u tekstualnoj formi.
Saudijska Arabija je u oktobru 2017. godine postala prva zemlja na svetu koja je dala državljanstvo robotu. To je bio robot Sofija koji je proizvela kompanija "Hanson Robotics" iz Hongkonga. Sofija je debitovala u Rijadu.
 
 
U septembru 2022. godine Saudijska Arabija je predstavila tri nova robota koji uče Kur'an i ezan i drže hutbu.
 
  • Realista

    16.02.2023 14:32
    stres test
    A kako podnosi kamenovanje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija