Roboti počinju da dobijaju "čulo" mirisa?

Istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu opremili su malog robota sposobnošću mirisa.
Roboti počinju da dobijaju "čulo" mirisa?
Foto: Pixabay
Pri tome su se oslanjali na prirodna rešenja koja su za mirisanje razvili insekti, posebno skakavci.
U robote je ugrađen biološki senzor, sličan skakavcima, koji detektuje mirise u blizini i šalje ih u mozak robota na analizu radi tumačenja mirisa.
Kako objašnjavaju na univerzitetu, biološki senzor, podržan algoritmom veštačke inteligencije, 10.000 puta je osetljiviji od sličnih elektronskih uređaja. U budućnosti bi se roboti opremljeni na ovaj način mogli koristiti za traženje eksploziva, droge i otkrivanje bolesti (na primer, poznato je da psi namirišu određene vrste tumora raka).
 
Ljudska tehnologija još uvek ne može da se takmiči sa milionima godina evolucije, naglasio je profesor Amir Ajali. "Naročito je iza životinjskog sveta u percepciji mirisa. Kada traže drogu na aerodromima, za ovaj zadatak koriste psa", objasnio je stručnjak za neurologiju i zoolog.
 
"U životinjskom svetu, insekti se ističu u prijemu i obradi senzornih signala. Komarac, na primer, detektuje razliku od 0,01 odsto u količini ugljen-dioksida u vazduhu. Još smo daleko od mogućnosti da proizvedemo tako precizne senzore", navodi on.
 
Istraživači su objasnili da je najveći izazov u biosenzorima formiranje odgovarajućih veza između receptora i sistema za dekodiranje signala. Ovog puta istraživači su između dve elektrode postavili pipače koje skakavci koriste za mirisanje. Zatim su jedni drugima pomogli mašinskim učenjem da sastave biblioteku mirisa - svaki miris ima jedinstveni "potpis" koji je elektronika mogla da dešifruje.
 
U studiji novog senzora ispravno je prepoznato osam mirisa, među kojima i miris oleandra, limuna i marcipana.
 
"Naš krajnji cilj je robot koji će razlikovati različite mirise i detektovati ih u prostoriji", objasnila je Neta Švil.

Teme

robot
  • jovo s brkovi

    14.02.2023 07:56
    uskoro cemo imati terminator scenarijo uzivo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva