Fejsbuk i Instagram bi mogli da budu ugašeni u Evropi: Čeka se na novu pravnu odluku

Kompanija Meta u roku od nekoliko meseci mogla bi da se suoči sa krupnom pravnom odlukom, zbog koje bi mogla da u Evropi zatvori svoje društvene mreže Fejsbuk i Instagram, prenosi Politiko.
 Fejsbuk i Instagram bi mogli da budu ugašeni u Evropi: Čeka se na novu pravnu odluku
Foto: Beta/AP
Irska poverenica za zaštitu privatnosti Helen Dikson, koja je na čelu Irske komisije za zaštitu podataka (DPC), rekla je portalu Politiko da će "vrlo verovatno" doneti konačnu presudu o poslednjem legalnom alatu Fejsbuka za slanje ličnih podataka u SAD, pre nego što Evropska unija i SAD usaglase novi sporazum o prenosu podataka.
Irska komisija je u julu predstavila nacrt odluke o suspendovanju pravnog alata Fejsbuka i sada čeka odobrenje regulatora privatnosti u drugim državama EU, a predviđeno je da dokument bude usaglašen do sredine maja.
To bi značilo da američki tehnološki gigant Meta, koji je vlasnik Fejsbuka, ostane bez alata za legalan prenos ličnih podataka, poput porodičnih slika i podataka o lokaciji, u SAD.
 
Meta je u februaru saopštila da bi takva odluka mogla dovesti do obustavljanja njenih usluga u Evropi, uključujući Instagram.
 
"Ako Evropska komisija ne usvoji adekvatnu odluku i ukoliko ne budemo mogli da se i dalje oslanjamo na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prenosa podataka iz Evropske unije u SAD, verovatno nećemo biti u stanju da ponudimo niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram u Evropi", saopštila je Meta.
 
Irska odluka bi donela probleme i drugim kompanijama koje koriste pravni alat za prenos podataka u SAD.
 
Mreža nacionalnih tela za zaštitu podataka EU, Evropski bord za zaštitu podataka, trebalo bi do 14. aprila da odluči da li će potvrditi prethodnu irsku odluku o suspendovanju pravnog alata koji koristi veliki broj kompanije za prenos ličnih podataka u SAD, koji se nazivaju standardnim ugovornim klauzulama.
Irski regulator, koji je zadužen za Metu i druge velike tehnološke kompanije sa sedištem u toj državi, tada će imati mesec dana da donese konačnu odluku.
 
U međuvremenu, cilj Evropske komisije je da pre jula izradi novi sporazum o prenosu podataka sa SAD, nakon što je Evropski sud pravde poništio dva prethodna sporazuma zbog bojazni od američkog nadzora. Dikson je rekla da ne planira da odustane od sprovođenja zakona EU o zaštiti podataka i privatnosti. 
  • Hrvoje

    09.03.2023 20:48
    Imam i ja predlog za jednu rec:pišalo..Znate vi vec sta je to.
  • Voldi

    09.03.2023 11:42
    Ovo ionako ne važi za nas. Mi nismo deo Evrope. :(
  • Cukenberg Marko

    09.03.2023 08:53
    Gasi to
    Samo onaj ko je pogasio SVE društvene mreže zna koliku je uslugu sebi učinio.
    Besomučno skrolovanje u potrazi za malo dopamina je oblik zavisnosti.
    Predstavljanje sebe onakvim kakvi bi želeli da budete je beg od realnosti.
    Reagovanje na tuđu objavu je ubijanje sposobnosti komunikacije tj interakcije sa drugim ljudima.
    Ako vam nečiji kontakt treba uzmite mu broj pa se kuckajte ili gledajte preko nekog mesindžera.
    Vreme koje ste izgubili na društvene mreže nikad nećete moći da vratite.
    Iskustvo realnosti koje ste zamenili iskustvom virtuelnosti vas neće ničemu naučiti.
    Izađi napolje, trči, vrišti, padni, ustani samo nemoj skrolovati.
    Poz ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija