VIDEO: Snimljeno kako izgleda kada meteorit udari u površinu Meseca

Japanski astronom Daići Fudžii, kustos Gradskog muzeja Hiracuka, snimio je bljesak udara meteorita u Mesec.
VIDEO: Snimljeno kako izgleda kada meteorit udari u površinu Meseca
Foto: Pixabay
Ovaj svemirski događaj dogodio se 23. februara u 20:14 po japanskom vremenu (12:15 po našem). Izgleda da je meteorit udario blizu kratera Ideler L, severozapadno od kratera Pitiskus.
Meteori u proseku putuju brzinom od oko 48.280 km/h. Prilikom udara se zbog velikih brzina stvara intenzivna toplota i nastaje krater, odnosno dolazi do svojevrsne eksplozije pa se takvi događaji, ako su dovoljno veliki i ako se dogode tokom lunarne noći na strani Meseca okrenutoj prema nama, mogu videti sa Zemlje. 
"Novonastali krater bi mogao imati desetak metara u prečniku i možda bi ga mogle snimiti NASA-ina letelica Lunar Reconnaissance Orbiter ili indijska Chandrayaan 2", rekao je Fudžii, a prenosi Space.com.
 
Mada meteori svakodnevno ulaze u našu atmosferu, velika većina njih izgori prilikom ulaska. Međutim, Mesec ima jako retku egzosferu, što znači da meteori koji ne bi stigli do Zemljine površine obično udare u Mesec i pritom dodaju novi segment njegovoj slikovitoj površini punoj kratera.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija