Veliki asteroid će danas proći pored Zemlje, nema opasnosti za stanovništvo

Veliki asteroid proći će danas između Zemlje i Meseca, a taj fenomen inače bezopasan za stanovništvo, dešava se jednom u deset godina.
Veliki asteroid će danas proći pored Zemlje, nema opasnosti za stanovništvo
Foto: Beta/AP
Prema procenama, asteroid nazvan "2023 DZ2" ima prečnik između 40 i 70 metara, što je dovoljno da uništi neki veliki grad ako bi pogodio Zemlju.
Asteroid će u 19.49 po srednjoevropskom vremenu biti najbliži Zemlji, manje od trećine udaljenosti koja deli Zemlju od Meseca.
Izvori bliski Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA) naveli su da nema nikakvih razloga za brigu i dodali da je asteroid prvi put uočen 27. februara.
 
Proći će oko 175.000 kilometara od Zemlje, brzinom od 28.000 kilometara na čas. Mali asteroidi prolaze iznad naših glava svakog dana, ali prolazak tako velikog i tako blizu Zemlje dešava se tek svakih deset godina, navela je ESA.
 
Međunarodna mreža za upozoravanje na asteroide odlučila je da iskoristi takvu bliskost da analizira asteroid pomoću niza instrumenata kao što su spektrometri i radari.
 
Prema proračunima astronoma, asteroid će ponovo proći pored Zemlje 2026. godine, ali na većoj udaljenosti.
  • M

    25.03.2023 10:52
    Zuti
    Djilas je prizvao asteroid da plasi narod
  • Ivan

    25.03.2023 10:07
    .
    I vi verujete nasinim naučnicima? Biće večeras svašta ili ništa.
  • Lanmi

    25.03.2023 09:42
    Ni na kafu da svrati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).