Kako neko može iskoristiti vaš ili glas člana vaše porodice da vas prevari za novac?

Zamislite da primite telefonoski poziv od člana porodice i da vas uznemireno moli da mu pošaljete novac.
Kako neko može iskoristiti vaš ili glas člana vaše porodice da vas prevari za novac?
Foto: Pixabay
Na kraju saznate da ste prevereni, jer poziv koji ste primili nije bio pravi, već je korišćen lažni glas koji stvara veštačka inteligencija. Ovo nije priča iz nekog naučno-fantastičnog romana, već kako Euronews piše, ovo se stvarno dešavalo.
Naime, postoji nova tehnologija koja se zove audio dipfejk i koja omogućava da se realizuje ovakva prevara. Sa nekoliko evra viška, možete da obezbedite glasovne klonove i to preko kompanija koje se bave isključivo ovim poslom.
Nedavni primer upravo na ovu temu je postao i viralan na društvenim mrežama, na videu, gde se čuo glas britanske glumice Eme Votson koji je čitao knjigu "Moja borba" Adolfa Hitlera. U ovom slučaju se koristio alat za kloniranje glasa pod nazivom Prime voice koji je proizvod kopanije Elevenlabs. Još jedan primer koliko sve to "jezivo" može da izgleda je replika Leonarda di Kaprija koji "govori" u UN.
 
To zabrinjava mnoge stručnjake jer ova tehnologija može da se koristi i na telefonu pre svega za širenje dezinformacija. Na primer, navodi Euronews, može da se iskoristi glas nekog političara koji bi na ovaj način mogao da "da" šokantnu izjavu koju on zapravo nikada nije izgovorio. Metju Rajt, sračnjak za računarske nauke na Tehnološkom institutu Ročerster, rekao je za Euronews da ovakva prevara može lako da se uradi.
 
"Ne treba mnogo posla da bi se napravila prilično dobra reprodukcija. Možete da zamislite da oni koji žele da prevare samo pozovu nekoga, pretvaraju se da su prodavci, snime dovoljno zvuka i onda nastave dalje sa kreiranjem glasa. To je sve što im treba da bi nekog prevarili ukoliko to žele", kaže.
 
Nedavno je novinar Vice-a uspeo da provali u svoj bankovni račun tako što je koristio aplikaciju koja reprodukuje njegov glas. Zbog svega toga, stručnjaci upozoravaju da bi trebalo doneti nove zakone kako bi se izbegle ovakve prevare.
 
Šta treba da uradite da ne budete prevareni?
 
Stručnjaci pre svega sugerišu da bi trebalo imati na umu oprez čak i ako se nađete u situaciji da vas neko od vaših najbližih pozove i zatraži novac. Rajt predlaže da bi mogli tom prilikom da ih pitate neka lična pitanja kako bi mogli da potvrdite njihov identitet.
 
"Izmislite neki izgovor i kažite da ćete ih vi pozvati. Zbog čega bi na primer šef od vas tražio novac za pozajmicu. Razmišljajte logički. Zatim okrenite njihov broj i proverite da li su vas zaista kontaktirali za pomoć", kaže on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija