VIDEO: Zbog solarne oluje aurora borealis vidljiva i tamo gde se to retko dešavalo

Intenzivna solarna oluja doprinela je tome da severno svetlo obasja nebo nebo južnije nego što je to uobičajeno, piše AP.
VIDEO: Zbog solarne oluje aurora borealis vidljiva i tamo gde se to retko dešavalo
Foto: Beta/AP
Eksplozija supervrućeg materijala sa Sunca krajem prošle nedelje bacila je užarene gasove poznate kao plazma ka Zemlji brzinom od skoro tri miliona kilometara na čas, saopštila je u ponedeljak Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), prenosi Euronews Srbija.
Zemlja je osetila najveći deo oluje u nedelju, prema NOAA, a prognostičari su upozorili operatore elektrana i svemirskih letelica na potencijalne poremećaje.
 
Aurore su prijavljene širom delova Evrope i Azije. U SAD, posmatrači neba posmatrali su prizore iz Viskonsina, države Vašington, Kolorada, Kalifornije, Novog Meksika, pa čak i Arizone - uglavnom crvenkasti sjaj umesto tipičnog zelenog svetlucanja.
 
"Što je severnije, to svetlosne zavese kreiraju bolju predstavu jer čestice pod energijom stupaju u interakciju sa atmosferom bliže Zemlji. Što je južnije, zakrivljenost Zemlje prekida najsjajnije scene dok čestice reaguju više u atmosferi", kaže Bil Murtag, koordinator programa u NOAA centru za predviđanje vremenskih prilika u Boulderu, u Koloradu.
 
 
Murtag kaže da ga je svetlosno zagađenje u Bolderu sprečilo da vidi aurore u nedelju uveče. Ali moglo bi biti više mogućnosti kako se solarni ciklus povećava.
 
Ovo je bila treća teška geomagnetna oluja od početka aktuelnog 11-godišnjeg solarnog ciklusa 2019. godine, prema NOAA. Agencija očekuje da će ciklus dostići vrhunac 2024. godine.
  • лав

    26.04.2023 21:48
    Х
    Све ове сметње:земљотреси,
    вулкани,климатске непогоде
    па и ово исијавање у атмосфери,изазива планета Х
    или Нибиру,својим утицајем на геомагнетно поље Земље.
    Нажалост, то је само почетак.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija