Veliki asteroid veličine putničkog aviona u nedelju proleće pored Zemlje

Očekuje se da će asteroid pod imenom "2023 JK" u nedelju, 21. maja proleteti pored Zemlje, promašujući našu planetu za samo nešto više od 1.6 miliona kilometara.
Veliki asteroid veličine putničkog aviona u nedelju proleće pored Zemlje
Foto: Pixabay

Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA, "2023 JK" je otprilike veličine komercijalnog putničkog aviona.

Istog dana će takođe proći i asteroid "JD4", koji ima otprilike istu veličinu kao "2023 JK", a promašiće Zemlju za gotovo dvostruko veću udaljenost.
NASA predviđa intenzivan vikend u svemiru - nedaleko od Zemlje proći će još tri asteroida: "Blue Marble" veličine autobusa, "2023 JL2" veličine aviona, te "HG11" - veličine od samo sedam metara - koji će se približiti na 4.5 miliona kilometara.
 
Nema razloga za zabrinutost
 
Prolazak "JK 2023" možda je vrlo opasan u poređenju s drugim plutajućim stenama, ali čovečanstvo ipak ne bi trebalo da menja svoje planove za vikend. 
 
Poređenja radi, Mesec se nalazi na udaljenosti od 380.000 kilometara od Zemlje, a u retkim prilikama kada asteroidi udare u našu planetu, obično se ne dogodi puno toga.
"Otprilike jednom godišnje, asteroid veličine automobila udari u Zemljinu atmosferu, stvori impresivnu vatrenu kuglu i izgori pre nego što stigne do površine", objavila je NASA.
 
Pre otprilike 65 miliona godina, asteroid veličine planine uništio je dinosauruse i većinu ostatka života na Zemlji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija