USB ima rok trajanja - od čega on zavisi?

USB stikovi poput drugih uređaja imaju svoj rok trajanja odnosno postoji ograničen vek pre nego ovi uređaji mogu da oštete naše podatke.
USB ima rok trajanja - od čega on zavisi?
Foto: Pixabay
Ovi uređaji deo su našeg svakodnevnog života više od 20 godina, a znatno su poboljšali efikasnost pri prenosu više datoteka s jedne lokacije na drugu, a generalno služe kao opcija za skladištenje podataka.
Ono što je važno istaći jeste da ne postoji tačno određen period koliko zapravo traju ovi uređaji. Brojni faktori odlučuju koliko će dugo USB stik biti ispravan. Veće su šanse da ga izgubite ili da se pokvari ukoliko vam ispadne. Međutim, postoje još neki faktori.
Kao što se i očekuje, češće korišćenje uređaja može skratiti njegov ukupni "životni vek". Većina USB stikova može proći od 10.000 do milion korišćenja, pre nego što podaci počnu da se oštećuju. Zbog toga je mala mogućnost da ćete doživeti kvar USB uređaja.
 
Stvarna fizička starost uređaja nije toliko važna koliko puta koliko se koristi. Većina proizvođača procenjuje da će njihovi uređaji trajati 10 godina, ali verovatno bi mogli trajati i duže ako ih pažljivo čuvate.
 
Pored toga, jedan od faktora koji mogu skratiti trajanje ovih uređaja je korisnička pogreška unutrašnjih kompomenti. Jedna od najčešćih grešaka događa se prilikom izvlačenja USB-a iz drugog uređaja, nakon što se prestane sa njegovim korišćenjem. Vrlo je važno da pre fizičkog uklanjanja USB prvo izbacite preko programa na računaru.
 
Važno je obratiti pažnju i na mogućnost kvara konektora ili električnog kvara. Ukoliko postoji neko oštećenje na konektoru, računar neće prepoznati USB. Međutim, ovakav kvar je moguće popraviti, dok električni kvar nije. On nastaje ukoliko vam se dogodi nagli skok napona u uređaju.

Teme

USB

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija