EU predlaže pravila za mobilne: Trebalo bi da traju duže od tri godine i da se lako popravljaju

Evropska komisija predložila je nova pravila prema kojima će mobilni telefoni na tržištu EU morati da imaju podatke o energetskoj efikasnosti, trajanju baterije, zaštiti od prašine i vode...
EU predlaže pravila za mobilne: Trebalo bi da traju duže od tri godine i da se lako popravljaju
Foto: Pixabay
Prvo i najvažnije - vaš telefon bi trebalo da traje duže duže od dve ili tri godine. A ako se u međuvremenu ošteti, trebalo bi da može lako da se popravi", izjavio je izvršni potpredsednik Komisije Frans Timermans.
Timermans ističe da pametni telefoni često gube svoju funkcionalnost zbog slabljenja baterije ili zbog ažuriranja softvera koja starije modele čine zastarelima. 
"Ovi predlozi produžuju životni vek vašeg telefona i olakšavaju održivi izbor", dodao je Timermans. 
 
Ovim predlogom se prvi put uvodi ocena popravljivosti proizvoda kako bi se potrošačima pomoglo da donose informisanije i održivije odluke o kupovini.
 
Ušteda energije
 
Komisija navodi da će mobilni telefoni i tableti proizvedeni prema ovim pravilima uštedeti gotovo 14 teravat sati primarne energije svake godine do 2030. godine. To je trećina današnje potrošnje primarne energije ovih proizvoda. Nova pravila takođe će pomoći da se optimizuje korišćenje kritičnih sirovina i olakša njihovo recikliranje.
 
Prema novim pravilima, mobilni i tableti imaće dobro poznate slovne oznake od A do G o energetskoj efikasnosti. Ova nova pravila su delegiran akt za sprovođenje upravo odobrene Uredbe o ekološkom dizajnu. Delegiran akt propisuje minimalne zahteve za mobilne i bežične telefone i tablete koji se stavljaju na tržište EU.
 
Prema predlogu, proizvodi će morati da ispunjavaju sledeće minimalne zahteve: otpornost na slučajne padove ili ogrebotine; zaštitu od prašine i vode i korišćenje dovoljno izdržljivih baterija. Baterije bi trebalo da izdrže najmanje 800 ciklusa punjenja i pražnjenja zadržavajući najmanje 80 odsto svog početnog kapaciteta.
 
Pravila o rastavljanju i popravci
 
Predlog sadrži i pravila o rastavljanju i popravci, uključujući obaveze proizvođača da kritične rezervne delove stave na raspolaganje serviserima u roku od pet do deset radnih dana, a do sedam godina nakon završetka prodaje modela proizvoda na tržištu EU.
Proizvođači moraju da osiguraju dostupnost nadogradnje operativnog sistema na duže periode: najmanje pet godina nakon što je proizvod stavljen na tržište. Budući da je reč o delegiranoj uredbi, sada Savet EU i Evropski parlament imaju dva meseca za eventualne primedbe na predloženi tekst. Ako ne bude primedbi, tekst se smatra formalno usvojenim.
 
Nakon što Uredba o ekološkom dizajnu stupi na snagu, predviđeno je tranzicijsko razdoblje od 21 mesec pre nego što počne da se primenjuje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija