Youtube želi da spreči korisnike da koriste ad blocker, preti blokadom gledanja sadržaja

Videoservis Youtube traži načine za agresivniji pristup u sprečavanju gledalaca da koriste ad blockere dok gledaju klipove na ovoj platformi.
Youtube želi da spreči korisnike da koriste ad blocker, preti blokadom gledanja sadržaja
Foto: Pixabay
Korisnici Youtubea su počeli da objavljuju screenshote na kojim se vidi pop-up upozorenje s porukom da će njihov plejer biti blokiran nakon tri videa. U upozorenju se zapravo navodi da će ih Youtube sprečiti da nastave da gledaju klipove na platformi ukoliko ne onesposobe svoj ad blocker ili ne dodaju veb stranicu na svoju "belu listu".
"Reklame omogućavaju Youtubeu da ostane besplatan za milijarde korisnika širom sveta", navodi se u obaveštenju. Takođe, Youtube "savetuje" korisnike da odaberu pretplatu za Youtube premium kako bi izbegli reklame, dok bi u tom slučaju "kreatori ipak bili plaćeni za ono što rade". 
Pre ovih upozorenja je Youtube samo prikazivao pop-up obaveštenja korisnicima ad blockera podsećajući ih da se na taj način krše pravila korišćenja, a kasnije je dodat tajmer na obaveštenja kako bi korisnici imali vremena da ih pročitaju.
 
Nova upozorenja su "deo malog eksperimenta koji Youtube sprovodi globalno", a koji zahteva od korisnika da ugase ad blockere i dozvole prikazivanje reklama na platformi ili da se pretplate na Youtube Premium.
 
Ukoliko korisnici ostanu uporni u korišćenju ad blockera, Youtube bi im mogao onemogućiti gledanje videa. Trenutno se nove mere primenjuju na malom broju korisnika.
 
Youtube većinu prihoda dobija od reklama, a pad je zabeležen u tri prethodna kvartala tako da neće biti iznenađenje ukoliko nove mere budu primenjene na više korisnika širom sveta.
  • Djordje

    02.07.2023 23:06
    Preteruju!
    Zaista su poceli da preteruju sa reklamama. Dokumentarac od 1h, na svakih 10 minuta reklama.
  • Dok je

    02.07.2023 21:19
    Revanced-a
    Extended-a, nemam brige. Da vam dajem skoro 20e na mesečnom nivou, ne pada mi na pamet.
  • Jaa

    02.07.2023 19:37
    zavisi od pristipa videima, nemam problems sa jednom Ili dve reklame Al Ako ih napadas stizu sve vise ako si inertan padas im u zaborav

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija