Veštačka inteligencija može da identifikuje lozinke preko tastature po zvuku kucanja

Unošenje računarske lozinke tokom ćaskanja preko Zuma moglo bi da omogući sajber-napad, budući da veštačka inteligencija (AI) može da utvrdi koji tasteri se pritiskaju prisluškivanjem zvuka kucanja.
Veštačka inteligencija može da identifikuje lozinke preko tastature po zvuku kucanja
Foto: Pixabay
To su pokazali rezultati studije objavljene u okviru Evropskog simpozijuma o radionicama o bezbednosti i privatnosti.
Stručnjaci kažu da, kako se alati za video konferencije poput Zuma sve više koriste, a uređaji sa ugrađenim mikrofonima postali sveprisutni, tako je porasla i opasnost od sajber-napada zasnovanih na zvukovima, preneo je Gardijan.
Istraživači navode da su sami kreirali sistem, koji može da odredi koji tasteri se pritiskaju na tastaturi laptopa sa više od 90 odsto preciznosti, samo na osnovu zvučnih snimaka.
 
"Mogu da vidim tačnost ovakvih modela, a takvi napadi se povećavaju", rekao je koautor studije na Univerzitetu u Sariju dr Ehsan Toreini.
 
On je dodao da pametni uređaji koji nose mikrofone postaju sve češći u domaćinstvima.
 
Istraživanje otkriva kako su Toreini i kolege koristili algoritme mašinskog učenja da kreiraju sistem koji može da identifikuje koji tasteri se pritiskaju na laptopu na osnovu zvuka.
 
Studija izveštava kako su istraživači pritisnuli svaki od 36 tastera na uređaju MacBook Pro, uključujući sva slova i brojeve, 25 puta zaredom, koristeći različite prste i različitim pritiskom.
 
Zvukovi su snimljeni i preko Zum poziva i na pametnom telefonu postavljenom na maloj udaljenosti od tastature.
  • Programer

    12.08.2023 08:09
    Ahaaa...
    Kako da ne, ne moze da pogodi proste glasovne komande, a ovo ce moci da pogodi u moru razlicitih tastatura....
  • Realista

    10.08.2023 10:04
    Idiokratija
    Jeste, AI će izlečiti i akne i peščane oluje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija