Ruska letelica se srušila na Mesec

Prva ruska lunarna misija u poslednjih 47 godina, "Luna-25" srušila se na Mesec, prenosi agencija Tas.
Ruska letelica se srušila na Mesec
Foto: Beta/AP
Ruska agencija za istraživanje svemira "Roskosmos" saopštila je juče da je došlo do "abnormalne situacije" kada je kontrola misije pokušala da pomeri letelicu u orbitu za spuštanje, uoči sletanja planiranog u ponedeljak.
"Tokom operacije desila se abnormalna situacija na automatizovanoj stanici koja nije omogućila da se izvrši manevar u postavljenim parametrima", naveo je "Roskosmos".
 
Agencija je dodala da stručnjaci analiziraju situaciju, prenosi Rojters.
 
Određeni kanali na društvenoj mreži Telegram javljaju da je komunikacija sa letelicom izgubljena, a list Moskovski komsomolec citirao je anonimnog stručnjaka da je letelica možda zauvek izgubljena.
 
Neuspeh misije naglasio bi dalje opadanje ruske svemirske moći od slavnih hladnoratovskih dana kada je Moskva prva lansirala satelit u Zemljinu orbitu (1957, Sputnjik 1), a sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin postao prvi čovek u svemiru 1961. godine, piše Rojters.
  • Deda

    25.08.2023 01:19
    Raketa
    Sad će neki reći da su bombardovali mesec.
  • Ovosadski

    21.08.2023 05:45
    @ inzenjer mud(r)ijaš
    Pustite priču kvalitet života, sporimo se oko nauke i naučnih dostignuća.. da bio i u sssr-u tačnije živeo tamo kao dete PRAVIH inženjera koji su radili širom te zemlje, a bogami i Rusiji. Ta sad već daleka '76 govori o tome koliko vas je vreme pregazilo i pojma nemate šta je danas Rusija. Lične animozitete ostavite za priče pred kioskom s pajtašima u penziji. Svako dobro.
  • Dr

    20.08.2023 22:27
    Kada je kvalitet dostigao vrhunac tehnolige isto kao Lada niva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija