Rusi objasnili zašto se njihova letelica srušila na Mesec

Direktor Roskosmosa Jurij Borisov izjavio je kako je pogonska jedinica automatske lunarne sonde Luna-25 bila aktivna 127 sekundi tokom prilagođavanja za ulazak u orbitu, umesto planirane 84 sekunde.
Rusi objasnili zašto se njihova letelica srušila na Mesec
Foto: Beta/AP
Smatra kako je upravo to glavni uzrok pada sonde koja se razbila o površinu Meseca.
"U 14.10 časova po moskovskom vremenu (19. avgusta) uključeni su potisnici koji je trebalo da prilagode letelicu i dovedu je u orbitu pre sletanja. Nažalost, isključivanje potisnika nije se dogodilo u skladu s programiranim parametrima. Motori su radili 127 sekundi umesto predviđenih 84. To je bio glavni uzrok pada sonde", naveo je Borisov. 
Istakao je kako je operacija prilagođavanja za ulazak u orbitu bila više puta testirana na zemaljskom simulatoru leta, prenosi ruska državna novinska agencija Tas. 
 
Inače, Roskosmos je u saopštenju potvrdio da je odmah formirana posebna međuresorna komisija koja bi trebalo da istraži razloge koji su doveli do gubitka letelice u kojoj nije bilo posade.
 
Ruska svemirska letelica trebalo je da sleti juče na južni pol Meseca, u sklopu velike trke istraživanja dela ovog satelita za koji naučnici smatraju da možda sadrži zamrznutu vodu i dragocene elemente. 
 
Ranije je Roskosmos objavio da je primio prve rezultate misije Lune-25 i da se oni analiziraju. Agencija je takođe objavila fotografije Mesečevog kratera Ziman snimljene iz letelice.
  • Petar

    22.08.2023 13:52
    Svaka čast
    Pogodili mesec iz prve.
  • Сеновић

    22.08.2023 10:57
    Пре 100 година успело
  • Devil lawyer

    22.08.2023 10:54
    Што високо лети, ниско пада!
    Ко високо лети - тај ниско 'спушта'!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija