Japan sutra lansira "Mesečev snajper"

Lansiranjem "Mesečevog snajpera" Japan želi da postane peta zemlja koja će spustiti svemirsku letelicu na Zemljin prirodni satelit, piše Rojters.
 Japan sutra lansira "Mesečev snajper"
Foto: Beta/AP
Dodaje se da će to lansiranje testirati tehnologiju spuštanja u cilju daljeg razvoja svemirskog programa.
Lansiranje dolazi nekoliko nedelja nakon što je Indija postala prva zemlja koja je spustila sondu Vikram na Mesečev Južni pol, podstakavši izlive nacionalnog ponosa i naglasivši novu svemirsku trku u kojoj učestvuje privatni sektor.
Misija Japanske agencija za istraživanje svemira (JAXA) zakazana je za četvrtak. Raketa H-IIA, koja nosi Pametan lender za istraživanje Meseca (SLIM), s nadimkom "Mesečev snajper", poleteće iz svemirskog centra Tanegašima, u južnom Japanu, saopštio je Mitsubishi Heavy Industries (MHI).
 
MHI proizvodi rakete H-IIA. SLIM je mali i lagan uređaj visine 2,4 metra, širine 2,7 metara i dužine 1,7 metara, težine oko 700 kilograma.
 
"Mesečev snajper" bi trebalo da se spusti na površinu bliže strane Meseca, kod lunarne ravnice Mare Nectaris.
 
Misija ima za cilj da spusti lagano, jeftino svemirsko vozilo na Mesec, unutar 100 metara od predviđenog mesta sletanja, korišćenjem naprednog vizuelnog navigacijskog sistema. Misija vredna 100 miliona dolara bi trebalo da stigne na Mesec do februara.
 
Japanski svemirski program jedan je od najvećih na svetu, ali njegov prvi pokušaj spuštanja lendera na Mesec nije uspeo u novembru 2022, a novi tip rakete eksplodirao je tokom testiranja prošlog meseca. JAXA nade sada su usmerene na Smart Lander za istraživanje Meseca.
 
Japan je takođe prošle godine pokušao da spusti lunarnu sondu "Omotenashi" koju je nosila NASA svemirska letelica Artemis-1, ali je misija pošla po zlu i kontakt je izgubljen.
Japan je takođe imao problema s lansirnim vozilima, s neuspelim lansiranjem sledeće generacije modela H3 u martu i obično pouzdane rakete na čvrsto gorivo Epsilon prošlog oktobra.
 
U julu, test rakete "Epsilon S", poboljšane verzije "Epsilona", ​​završio je eksplozijom 50 sekundi nakon lansiranja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija