Pisac "Igre prestola" tuži kompaniju OpenAI: Knjige korišćene kako bi se ChatGPT učinio pametnijim

Američki pisac Džordž R.R. Martin, po čijem serijalu je snimljena serija "Igra prestola", tuži kompaniju "OpenAI", vlasnika aplikacije ChatGPT jer su, kako navodi, njegova autorska prava prekršena.
Pisac "Igre prestola" tuži kompaniju OpenAI: Knjige korišćene kako bi se ChatGPT učinio pametnijim
Foto: Pixabay
Pored njega, iza tužbe stoje Džon Grišam, Džonatan Franzen, Džodi Pikolt i Džordž Sonders, koji tvrde da su "njihove knjige korišćene bez dozvole kako bi se ChatGPT učinio pametnijim", prenosi BBC.
ChatGPT i drugi slični modeli "uče" analizirajući ogromnu količinu podataka koju često dobijaju preko Interneta.
Iz kompanije OpenAI su saopštili da poštuju prava autora i da veruju da bi autori trebalo da imaju koristi od veštačke inteligencije. 
 
Slučaj je federalnom sudu na Menhetnu u Njujorku podnelo Udruženje pisaca, koje radi u ime pomenutih autora.
  • G pen

    21.09.2023 20:16
    Da li je neko skontao da je taj AI samo vrtenje vec poznatih elemenata i obrazaca a da tu ne postoji inventivnost. Ono sto cini coveka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija