Otkrivena nova kategorija planeta kako slobodno lebdi u svemiru

Planetarni objekti veličine Jupitera, koji prkose fizičkim zakonima i uobičajenoj definiciji planeta, otkriveni su kako slobodno lebde u maglini Orion.

Desetine objekata veličine planeta otkrivenih u maglini Orion mogli bi da promene kategorizaciju u astronomiji, prenosi RTS.

Slobodno lebdeći objekti, nazvani binarni objekti Jupiterove mase ili "džambosi", pojavljuju se na snimcima koje je napravio teleskop "Džejms Veb". Objekti su premali da bi bili zvezde, ali se ne uklapaju ni u definiciju planete jer ne kruže oko neke zvezde.

Otkriće se takođe kosi sa postojećim teorijama formiranja zvezda i planeta, po kojem ne bi trebalo da je moguće da se objekti veličine Jupitera formiraju kroz proces tokom kojeg se uobičajeno rađaju zvezde u maglinama – ogromnim oblacima prašine i gasa.
 
Savetnik pri Evropskoj agenciji za istraživanje svemira prof. Mark Makofrin rekao je da su se na detaljno posmatranje "Vebom" odlučili nakon što su teleskopi na Zemlji uočili postojanje misteriozne klase objekata.
 
Veliki gasni objekti su, čini se, po svom sastavu planete, na osnovu analiza koje su pokazale prisustvo pare i metana u atmosferama. Ali tehnički nisu planete. Naučnici su se složili da ih imenuju binarnim objektima Jupiterove mase, jer od stotina koliko su identifikovali mnogi su došli u parovima.
"Džambosi" su oko milion godina stari, što znači da su po astronomskim merilima "bebe", sa paklenim temperaturama od oko 1.000 stepeni Celzijusa. Bez zvezde u svojoj blizini, međutim, brzo će se ohladiti i nakratko će imati temperaturu u rasponu pogodnom da budu naseljive. Nakon toga će postati izuzetno hladne.
  • Sergej

    05.10.2023 23:45
    Bla,bla,bla,...
    E ulepša mi dan ova glupost od vesti.
    Lepo se nasmejah.
  • hahaha

    05.10.2023 08:03
    @savche, simpatičan komentar. Za nebeski srpski narod pitanje je da nisu slučajno otkrili naše nebesko stanište:))
  • savche

    05.10.2023 07:27
    Greška
    Pogrešno očitan šum na prijemniku ili previše kafe u šolji onoga koji obrađuje podatke. Na kraju teksta kaže da će brzo biti naseljive. Kako da se preselim na gas? Jeste planeta ali ipak nije?
    Ko zna šta će objasniti za mesec dana za istu pojavu..
    Verovatno je naseljena narodom koji je pod gasom ali je ipak u čvrstom stanju a možda je i koloid..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija