Iks uklanja naloge povezane sa Hamasom: Masovna dezinformacija i druga kršenja pravila

Izvršna direktorka kompanije Iks (Tviter) Linda Jakarino saopštila je da je sa ove platforme odstranjeno stotine naloga povezanih sa palestinskim militantima iz pokreta Hamas.

"Na Iksu nema mesta za terorističke organizacije ili nasilne ekstremističke grupe, nastavljamo da uklanjamo takve naloge", napisala je Jakarino u pismu EU, prenosi CNN.

Ona je rekla da je kompanija Iks "preraspodelila resurse i preusmerila interne timove koji rade danonoćno na rešavanju ove situacije koja se brzo razvija".

Na platformi Iks se tokom vikenda pojavilo mnogo pogrešno opisanih video snimaka i drugih objava koje su se brzo proširile, što je diglo na uzbunu stručnjake koji se bore protiv dezinformacija.
 
Od početka napada na Izrael u subotu ujutru je Iks "uklonio ili označio desetine hiljada sadržaja" koje krše pravila ove platforme o nasilnom govoru i manipulacijama medijskih ili grafičkih sadržaja.
 
Iks je takođe odgovorio na više od 80 "zahteva za uklanjanje" sadržaja koje su podnele vlasti EU.
 
Na platformi Iks se pojavljuju beleške koje omogućavaju da korisnik proveri istinitost objave, ali to se dešava u proseku tek nakon pet sati od objavljivanja.
 
Lažni ili manipulisani sadržaj za to vreme mogu da vide hiljade, a u nekim slučajevima i milioni ljudi.
 
Jakarino je na ovaj način odgovorila na pismo evropskog komesara za unutrašnje tržište Tjerija Bretona koji je ranije zatražio da se Iks pozabavi nelegalnim sadržajem i dezimformacijama u vezi sa sukobom Hamasa i Izraela. U suprotnom, Iksu preti kazna na osnovu nedavno usvojenog Zakona o digitalnim uslugama EU.
 
Breton je potvrdio da je primio pismo Linde Jakarino i dodao da će tim za sprovođenje Zakona o digitalnim uslugama "analizirati odgovor i odlučiti o sledećim koracima". 
 
Međutim, ovi napori nisu ni približno dovoljni za rešavanje problema, navodi AP.
 
"Iako su ove akcije bolje nego izostanak bilo kakve akcije, one nisu dovoljne da se smanji problem dezinformacija na platformi Iks", rekla je Kolina Koltai, istraživač, nekada zaposlena u Tviteru.
"Postoji ogromna količina dezinformacija na platformi. Prema onome što smo videli, napori Iksa su samo kap u čaši", rekla je Koltai.
  • Mile

    13.10.2023 11:05
    Dune
    We have just folded space from X. Many machines on X. New machines. Better than those on Richesse. (Frank Herbert - Dune)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija