Ova materija toliko je skupa da gram ne bi mogli da priušte ni najbogatiji

Kada se govori o najvrednijim supstancama na svetu, većina ljudi zamišlja dijamante, rastopljeno zlato i retke minerale.
No, beskrajno skuplja i mnogo ezoteričnija "materija" skrivena je u sveskama napredne fizike - a reč je o antimateriji.
 
Antimaterija je materija sastavljena od antičestica. U prirodi svaka čestica ima svoju antičesticu - kada se one sudare, međusobno se poništavaju uz oslobađanje elektromagnetnih talasa koji donose energiju.
Iako je potencijal antimaterije ogroman, njeni složeniji oblici za sada se ne mogu stvoriti u laboratorijima. Zbog toga ne čudi što se procenjuje da gram ove neuhvatljive materije vredi oko 62,5 triliona američkih dolara.
 
O pojavi antičestica prvi je pisao engleski fizičar Pol Dirak, koji je tridesetih godina prošlog veka došao do revolucionarnog otkrića pozitrona ili antielektrona - čestice identične mase kao i elektron, ali suprotnog naboja. Sledeći njegovu logiku, antiprotoni i antineutroni identifikovani su kao antiteza protonima i neutronima.
Energija koja u teoriji proizlazi iz poništavanja materije i antimaterije zasenjuje čak i nuklearnu eksploziju, pa naučnici to područje istražuju s velikim oprezom, ali i znatiželjom.
 
Naučna istraživanja, a pogotovo eksperimenti u CERN-u u Švajcarskoj sa stvaranjem antivodonika još 1995. godine pokazali su da potencijal antimaterije nije puka fantazija proizašla iz naučnofantastičnih knjiga, serija i filmova. Istovremeno, ukazali su i na važnost osiguranja njene stabilnosti, što iziskuje preciznost i inovaciju na atomskom nivou.
 
Takvi eksperimenti mogući su zahvaljujući superkolajderu – najvećem svetskom akceleratoru čestica koji se nalazi u kružnom tunelu dugačkom 27 kilometara u blizini Ženeve u Švajcarskoj, a koji troši enormne količine električne energije i drugih resursa, pa ne čudi što dolazi s velikim troškovima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.