Ova materija toliko je skupa da gram ne bi mogli da priušte ni najbogatiji

Kada se govori o najvrednijim supstancama na svetu, većina ljudi zamišlja dijamante, rastopljeno zlato i retke minerale.
No, beskrajno skuplja i mnogo ezoteričnija "materija" skrivena je u sveskama napredne fizike - a reč je o antimateriji.
 
Antimaterija je materija sastavljena od antičestica. U prirodi svaka čestica ima svoju antičesticu - kada se one sudare, međusobno se poništavaju uz oslobađanje elektromagnetnih talasa koji donose energiju.
Iako je potencijal antimaterije ogroman, njeni složeniji oblici za sada se ne mogu stvoriti u laboratorijima. Zbog toga ne čudi što se procenjuje da gram ove neuhvatljive materije vredi oko 62,5 triliona američkih dolara.
 
O pojavi antičestica prvi je pisao engleski fizičar Pol Dirak, koji je tridesetih godina prošlog veka došao do revolucionarnog otkrića pozitrona ili antielektrona - čestice identične mase kao i elektron, ali suprotnog naboja. Sledeći njegovu logiku, antiprotoni i antineutroni identifikovani su kao antiteza protonima i neutronima.
Energija koja u teoriji proizlazi iz poništavanja materije i antimaterije zasenjuje čak i nuklearnu eksploziju, pa naučnici to područje istražuju s velikim oprezom, ali i znatiželjom.
 
Naučna istraživanja, a pogotovo eksperimenti u CERN-u u Švajcarskoj sa stvaranjem antivodonika još 1995. godine pokazali su da potencijal antimaterije nije puka fantazija proizašla iz naučnofantastičnih knjiga, serija i filmova. Istovremeno, ukazali su i na važnost osiguranja njene stabilnosti, što iziskuje preciznost i inovaciju na atomskom nivou.
 
Takvi eksperimenti mogući su zahvaljujući superkolajderu – najvećem svetskom akceleratoru čestica koji se nalazi u kružnom tunelu dugačkom 27 kilometara u blizini Ženeve u Švajcarskoj, a koji troši enormne količine električne energije i drugih resursa, pa ne čudi što dolazi s velikim troškovima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija