Android 14 uvodi novu funkciju: Obaveštavaće kad neko napravi skrinšot vašeg dopisivanja

Android 14 pojačava privatnost funkcijom koja može da vas obavesti kada neko napravi skrinšot vašeg dopisivanja, a neke aplikacije ovo već primenjuju.
Android 14 uvodi novu funkciju: Obaveštavaće kad neko napravi skrinšot vašeg dopisivanja
Foto: Pixabay
Nemačka aplikacija za kupovinu OTTO postala je jedna od prvih aplikacija koja je usvojila ovu funkciju, pa tako, kada napravite skrinšot u okviru aplikacije, dobijete obaveštenje da ste "uhvaćeni na delu".
 
Google je objasnio da je Android 14 uveo API namenjen da detekciju skrinšotova učini šire rasprostranjenom, pa će tako aplikacije moći da dobiju obaveštenje kad god se napravi skrinšot.
Da bude jasno - aplikacija zna samo da ste napravili snimak ekrana, a ne ono što je zapravo bilo prikazano u tom trenutku.
 
Nakon obaveštenja, programeri mogu i da postanu kreativni u pogledu onoga što se dalje dešava. Na primer, aplikacije za dopisivanje tako mogu da obaveste ljude kada neko napravi snimak ekrana njihovog razgovora.
Međutim, moguće je da aplikacije "uhvate" skrinšot napravljen samo pomoću dugmića (npr. istovremeno stiskanje volume-up i power-off, ili slična kombinacija).
 
Brojni telefoni danas imaju mogućnost pravljenja skrinšotova pomoću različitih gestova, a postoje i aplikacije koje ovo rade, što su sve načini da se zaobiđe API koji prati šta se radi. Za takve, tu je stariji API koji omogućava aplikacijama da blokiraju skrinšotove.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija