Više od trećine oglasa na Facebook Marketplace su prevare

Više od trećine oglasa na platformi za prodaju Facebook Martketplace mogle bi da budu prevare koje su kupce iz Velike Britanije do sada koštale do 60 miliona funti, odnosno oko 70 miliona evra.
Više od trećine oglasa na Facebook Marketplace su prevare
Foto: Pixabay
To je pokazalo istraživanje bankarskog lanaca TSB koje je preneo Skaj njuz.
 
Kompanija TSB je izračunala da britanski kupci zbog prevara na Facebook Marketplace, platformi na kojoj se prodaju novi i polovni predmeti kao što su automobili, satovi, odeća i obuća, gube više od 160.000 funti na dnevnom nivou.
Predstavnici TSB su kontaktirali preko 100 prodavaca na Facebook Marketplace i otkrili da je čak 34 odsto oglasa bilo lažno, a prevaranti su koristili poznate taktike kao što je usmeravanje na lažne sajtove.
 
Mnogi od njih su tražili plaćanje unapred i odbili mogućnost da potencijalni kupac vidi prodavani predmet.
Neki artikli koji su reklamirani kao "potpuno novi" bili su ponuđeni za znatno nižu svotu nego što je njihova realna maloprodajna cena, ali iza tih  "izuzetno povoljnih ponuda" se krila prevara.
 
Predmeti koji su najčešće povezani sa prevarama su vozila i delovi vozila, telefoni, obuća i odeća, konzole za video igre i dodaci ili ulaznice za koncerte i festivale.
 
"Ne biste pazarili u supermarketu u kome je trećina artikala pokvarena ili falsifikovana, a to treba primeniti i na Facebook Marketplace gde je šansa da budete prevareni jedan prema tri", rekao je portparol TSB Met Hepbern.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija