Stari satelit nekontrolisano pada na Zemlju, ne zna se tačno gde

Stari evropski satelit za posmatranje Zemlje, ERS-2, koji nije u upotrebi 13 godina, na nekontrolisan način ide ka Zemljinoj atmosferi gde će veći deo izgoreti.
To je saopštila Evropska svemirska agencija (ESA).
 
Ta operacija, prilično retka u ESA, počela je još 2011. da bi se sprečilo slučajno raspadanje satelita u orbiti kada bi krhotine bile opasnost za aktivne satelite i Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).
Kroz nedelju dana se očekuje ulazak satelita ERS-2 u atmosferu, a to se može desiti bilo gde, rekli su stručnjaci i dodali da je mali rizik da krhotine prouzrokuju štetu na tlu.
 
"Rizik da komad satelita padne nekom na glavu procenjuje se na jedan prema 100 milijardi", rekao je Benjamin Bastida, inženjer za svemirske otpatke u Evropskom centru za svemirske operacije, koji pažljivo prati putanju letelice da bi procenio gde će i kada pasti ostaci.
Većina od 2,5 tone ERS-2 će izgoreti pri ulasku u atmosferu, te bi najveći deo satelita koji bi možda mogao pasti na tlo mogao biti težak 52 kilograma, rekao je drugi stručnjak.
 
Satelit za posmatranje Zemlje ERS-2 lansiran je 1995. godine i bio je u orbiti 800 kilometara iznad Zemlje. ESA ga je deaktivirala 2011. od kada se postepeno spušta.
 
ESA je 2023. godine pokrenula povelju o "nultom otpadu" za svemirske misije od 2030. koju je potpisalo više od 100 organizacija za istraživanje svemira.
 
U julu 2023. evropski satelit Aeolus se kontrolisano vratio na Zemlju i pao u Atlantski okean.
  • iggy

    19.02.2024 15:00
    zamolite
    nek zamole prutina on ce im ga skine i onako ceo pentagon digli na noge ( taman da vide dali je operativan )
  • Anonymous

    14.02.2024 15:07
    @Realista
    Nadam se da si sarkastican :)
  • Neko

    14.02.2024 11:46
    Sacuvaj me boze saopstenja ovog inzenjera. Po njemu, problema nema a prema zemlji juri 52kg.
    Pa to ako tresne na neki put ili gradski trg bice svasta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija