FOTO: Japanski naučnici će lansirati prvi drveni satelit - kako bi se smanjilo zagađenje Zemlje

Naučnici sa japanskog Univerziteta u Kjotu napravili su mali satelit od drveta magnolije, nazvan LignoSat, kako bi se umanjilo zagađenje u svemiru.
FOTO: Japanski naučnici će lansirati prvi drveni satelit - kako bi se smanjilo zagađenje Zemlje
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovo drvo je na testovima pokazalo rezistenciju na svemirske uslove, a očekuje se da satelit bude lansiran sa američkom raketom na leto, prenosi Gardijan.
Ako LignoSat pokaže stabilnost u orbiti, postoji mogućnost korišćenja drveta kao građevinskog materijala za više satelita.
Procenjuje se da će više od 2.000 svemirskih letelica biti lansirano godišnje u narednim godinama, a aluminijum, od koga se sada prave sateliti, mogao bi uskoro da pravi velike ekološke probleme zbog sagorevanja pri ponovnom ulasku u atmosferu.
 
 
Nedavno istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji otkrilo je da aluminijum može izazvati ozbiljno oštećenje ozonskog omotača koji štiti Zemlju od sunčevog ultraljubičastog zračenja. Takođe može uticati na količinu sunčeve svetlosti koja putuje kroz atmosferu, što se može izbeći korišćenjem drvenih satelita.
 
  • VVV

    20.02.2024 20:45
    Poznato rešenje
    U doba Space Shutle-a, SSSR je napravio Buran, oplata je bila od drveta i svi su se smejali toj tehnologiji. Dok su Amerikanci koristili keramičke ploče, ispostavilo se da je drvo veoma dobro rešenje, jer pri zagrevanju u atmosferi dolazi do ugljenisanja, a taj sloj dalje ne gori i dobar je toplotni izolator, a što je najvažnije, nije otpadalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija