"Najnasilnije mesto u svemiru": Otkriveno najsjajnije telo koje "guta" jedno sunce dnevno

Astronomi su otkrili potencijalno najsvetlije telo u svemiru, kvazar sa crnom rupom u sredini koj raste tako brzo da dnevno "proguta" jedno sunce.
"Najnasilnije mesto u svemiru": Otkriveno najsjajnije telo koje "guta" jedno sunce dnevno
Foto: Pixabay (ilustracija)
Novootkriveni kvazar sija 500 biliona puta jače nego Sunce, a crna rupa koja "napaja" kvazar je 17 milijardi puta veća nego Sunce, saopštio je australijski tim u žurnalu "Nature astronomy".
 
Rotirajući disk oko crne rupe kvazara - svetlećeg vrtložnog gasa i druge materije iz progutanih zvezda - izgleda poput kosmičkog uragana, navodi AP.
"Ovaj kvazar je najnasilnije mesto za koje znamo u svemiru", rekao je vodeći autor Kristijan Volf iz Nacionalnog univerziteta Australija.
 
Evropska južna opsevatorija primetila je objekat nazvan J0529-4351 tokom pretrage noćnog neba 1980. godine, ali se tada mislilo da je u pitanju zvezda, a ne kvazar.
"Uzbudljiva stvar o ovom kvazaru je da se 'krio na otvorenom' i da je klasifikovan pogrešno, kao zvezda", rekao je naučnik sa univerziteta Jejl.
 
Kvazar se nalazi 12 milijardi svetlosnih godina od Zemlje i nastao je u "prvim danima" univerzuma.
  • Сеновић

    26.02.2024 20:21
    Ови рачунају као председник српске назадне странке

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija