Ilon Mask: Prvi čovek kom je ugrađen moždani implant upravlja mišem pomoću misli

Čini se da se prvi čovek kom je ugrađen moždani implant kompanije za medicinsku tehnologiju Ilona Maska "Neuralink" u potpunosti oporavio i da može da upravlja računarskim mišem pomoću misli.
Ilon Mask: Prvi čovek kom je ugrađen moždani implant upravlja mišem pomoću misli
Foto: Beta/AP
"Za sada je napredak dobar i čini se da se pacijent u potpunosti oporavio uz neurološke efekte kojih smo svesni. Pacijent može da pomera miš po ekranu samo pomoću svojih misli", objavio je Mask na platformi X.
 
Kazao je da u Neuralinku sada nastoje da postignu da pacijent mišem napravi što više klikova. Iz kompanije nisu odmah odgovorili na Rojtersov upit za dodatne pojedinosti. 
Kompanija je u januaru ugradila implantat u mozak svog prvog ljudskog pacijenta. 
 
Implantat kompanije Neuralink osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom ili drugom tehnologijom.
Implant čine 1.024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle. Neuralink je za kliničko ispitivanje tražio pacijente s tetraplegijom - paralizom u nogama i rukama.
 
Kada ljudi počnu da se pomeraju, određeno područje mozga postaje aktivno. Elektrode hvataju te signale, što bi trebalo da bude dovoljno da se, na primer, zamisli pokret za upravljanje kursorom na računaru.
 
Čak i u slučaju uspešnih operacija mogu da prođu meseci dok pacijent ne nauči da upravlja računarom svojim mislima. 
 
Planirano je da kliničko ispitivanje Neuralinka traje šest godina.
Istraživanje ovakvih veza mozga i računara traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implanti.
 
Mask ima velike planove kada je u pitanju Neuralink. Rekao je kako želi da omogući da pomoću brzih hirurških ugradnji implanta počnu da se leče stanja poput gojaznosti, autizma, depresije i šizofrenije.
  • Pera

    24.02.2024 18:06
    Paraliza je zlo
    Zamislite osobu koja je skroz paralisana, mora druga osoba kroz cev da ubacuje hranu u grlo....i da takvoj osobi se omoguci da koristi racunar, da pise na chatu, da ide na forume, da lista stranice knjige, da gleda snimke na youtube i tiktokove koje zeli, da mozda programira sajtove i tako zaradi koji dinar da se oseti korisno, ili cak da krene da trguje preko racunara. Zamislite kako je toj osobi, to je kao da ste joj ponovo dali dar govora i barem neku moc, iz potpune bespomocnosti moze ponovo da bude clan drustva (cak i da privredjuje).
  • Kiborg

    23.02.2024 08:30
    Kako ono bese, samo zato sto mozes ne znaci da trebas nesto da uradis.
  • Jelon

    22.02.2024 09:18
    Zasto gospodin Musk nije sebi ugradio taj implant, nego je nasao izmanipulisanu zrtvu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija