Lender "Odisej" nakon pet dana na Mesecu i dalje radi

Američki lunarni lender "Odisej" petog dana na površini Meseca i dalje je bio operativan desetak sati pre nego što će se isprazniti baterije letelice, saopštila je kompanija "Intuitive Machines".
Lender "Odisej" nakon pet dana na Mesecu i dalje radi
Foto: Beta/AP
Ta kompanija sa sedištem u Teksasu saopštila je da je kontrolni centar u Hjustonu u kontaktu sa lenderom koji je poslao podatke i fotografije sa površine Meseca, objavio je AP.
 
Kompanija je navela da očekuje da će izgubiti kontakt sa "Odisejem" danas ujutru.
Rukovodioci kompanije rekli su novinarima u petak, dan nakon što je "Odisej" stigao na južni pol Meseca, da će naučna oprema u letelici biti operativna oko devet do 10 dana prema najboljem scenariju, preneo je Rojters. Kompanija je tada priznala da je lender sleteo bočno na površinu Meseca nakon greške u navigaciji, ograničavajući izlaganje solarnih panela dostupnoj sunčevoj svetlosti.
 
Misija "Odisej" je deo programa NASA za komercijalne lunarne usluge, u okviru kog agencija plaća privatnim američkim kompanijama za usluge transporta na Mesec.
U slučaju "Odiseja" naknada koju NASA plaća Intuitive Machines iznosi 118 miliona dolara.
 
"Odisej" je postao prva svemirska letelica američke proizvodnje koja je sletela na Mesec u poslednjih 50 godina.
 
NASA je na platformi X objavila da je lender bez posade sleteo na površinu Meseca i da se u letelici nalaze instrumenti NASA-e, čiji će podaci omogućiti pripremu budućih istraživanja Meseca sa ljudskom posadom.
 
Misija lendera "Odisej" ima za cilj da proceni okruženje južnog pola Meseca pre nego što, prema planu, na Zemljin satelit ode misija NASA-e sa posadom, krajem 2026. godine.
Američka lunarna misija prošlog meseca nije uspela, pošto je svemirska letelica "Peregrine One", lansirana u januaru sa ciljem sletanja na Mesec, uništena iznad Pacifika jer se suočila sa problemima curenja pogonskog goriva. Tu misiju je organizovala američka privatna kompanija Astrobotik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija