Mask tužio Open AI i Sema Altmana

Ilon Mask tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razviju veštačku inteligenciju za dobrobit ljudi, a ne za profit.
Mask tužio Open AI i Sema Altmana
Foto: Beta/AP
Tužba je podneta kasno u četvrtak sudu San Francisku, a Mask navodi da mu se Altman obratio sa idejom da napravi neprofitnu kompaniju otvorenog koda, ali je strartap koji je osnovan 2015. godine sada fokusiran na zarađivanje novca, prenosi Rojters.
 
Mask je ušao u otvoreni sukob sa startapom čiji je on suosnivač i koji je sada zaštitno lice generativne veštačke inteligencije nakon što je Microsoft investirao milijarde u OpenAI.
On je tražio sudsku presudu kojom se nalaže kompaniji OpenAI da svoja istraživanja i tehnologiju učini dostupnim javnosti i spreči je da koristi svoju imovinu, uključujući svoj najnapredniji AI model GPT-4, za finansijsku dobit Microsofta ili bilo koga.
 
Mask je 2018. godine izašao iz odbora kompanije OpenAI i često je kritikovao veze startapa sa Microsoftom, a nedavno je izjavio da Microsoft sada direktno kontroliše OpenAI.
Ilon Mask pokrenuo je startap xAI za razvoj veštačke inteligencije, a u njemu rade inženjeri koji su radili za Google i Microsoft. Kompanija xAI uvela je u decembru svoju verziju čet bota pod nazivom Grok. 
 
Mask je bio među onima koji su predložili šestomesečnu pauzu u razvoju moćnijih AI sistema, navodeći velike rizike po čovečanstvo i društvo.
  • Bananamen

    05.03.2024 08:24
    Pa Ilone, OK, i ti priccas istu pricu, zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija