Skupština UN usvojila prvu rezoluciju o veštačkoj inteligenciji

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je danas prvu rezoluciju koja se tiče veštačke ineligencije (AI).
Skupština UN usvojila prvu rezoluciju o veštačkoj inteligenciji
Foto: Pixabay
Time se daje podrška međunarodnim naporima da se osigura da ta nova tehnologija koristi svim nacijama, poštuje ljudska prava i da je "bezbedna, sigurna i pouzdana". 
 
Rezoluciju je podnela SAD a usvojena je koncenzusom pošto su za nju glasale svih 193 država članica UN.
Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je ranije ovog meseca rekao da će usvajanje rezolucije označiti "istorijski korak napred" u podsticanju bezbedne upotrebe AI.
 
Rezolucija "predstavlja globalnu podršku osnovnom skupu principa za razvoj i upotrebu veštačke inteligencije i postavila bi put da se sistemi veštačke inteligencije uvek koriste za upravljanje rizicima", rekao je on u izjavi za Asošijeted pres. 
Rezolucija poziva sve zemlje, regionalne i međunarodne organizacije, tehnološke zajednice, civilno društvo, medije, akademsku zajednicu, istraživačke institucije i pojedince "da razviju i podrže regulatorne i upravljačke pristupe i okvire" za bezbedne sisteme veštačke inteligencije. 
 
Upozorava se na "nepravilan ili zlonameran dizajn, razvoj, primenu i upotrebu sistema veštačke inteligencije, kao što su bez adekvatnih zaštitnih mera ili na način koji nije u skladu sa međunarodnim pravom". 
 
U rezoluciji se priznaje brzi napredak razvoja i upotrebe veštačke inteligencije i naglašava se "hitnost postizanja globalnog konsenzusa o bezbednim, sigurnim i pouzdanim sistemima veštačke inteligencije".
 
Takođe priznaje da je "upravljanje sistemima veštačke inteligencije oblast koja se razvija" i kojoj su potrebne dalje diskusije o mogućim pristupima upravljanju. 
 
Prema tekstu same rezolucije glavni cilj je korišćenje veštačke inteligencije da bi se podstakao napredak ka postizanju razvojnih ciljeva UN za 2030. godinu, koji uključuje okončanje globalne gladi i siromaštva, poboljšanje zdravlja širom sveta, obezbeđivanje kvalitetnog obrazovanja za svu decu i rodna ravnopravnost. 
 
Rezolucija poziva 193 države članice UN i druge da pomognu zemljama u razvoju da pristupe prednostima digitalne transformacije i bezbednih sistema veštačke inteligencije. Naglašava da se ljudska prava i osnovne slobode moraju poštovati, štititi i promovisati kroz životni ciklus sistema veštačke inteligencije.
 
Velike tehnološke kompanije podržavaju potrebu regulisanja AI, istovremeno lobirajući da osiguraju da ta pravila budu u njihovu korist.
Evropski parlament je na svom zasedanju 13. marta doneo prva sveobuhvatna pravila o AI na svetu, koja bi trebala da stupe na snagu u maju ili junu nakon dorade.  
 
I druge zemlje poput SAD, Kine i ostalih država članica grupe 20 industrijalizovanih zemalja takođe rade na izradi propisa o veštačkoj inteligenciji.
  • Esencius

    24.03.2024 08:22
    najobičnija proteza
    Nije to zamena za pamet, već multiserversko sokoćalo, koje bezdušno brzo pretura po gomilama spisa i "donosi zaključke".
    Bez mašte, osećanja, intuicije, vizije, žudnje, nade, vere... bez bilo kog zaista inteligentnog atributa.
  • Zemlja čudesa

    22.03.2024 01:07
    Znajući Amere ovo je sigurno neka prevara, moguće pokušaj da se nametnu neka ograničavajuća pravila za sve koja oni svakako neće poštovati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija