VIDEO Danas potpuno pomračenje Sunca, biće vidljivo iz Severne Amerike, ali ga možete pratiti onlajn

Potpuno pomračenje Sunca, odnosno savršeno poravnanje Zemlje, Meseca i Sunca dogodiće se danas i videće se iz Kanade, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.
VIDEO Danas potpuno pomračenje Sunca, biće vidljivo iz Severne Amerike, ali ga možete pratiti onlajn
Foto: Pixabay
Pomračenje će trajati četiri i po minuta, a moći će da se posmatra i na sajtu i Jutjub agencije NASA, prenosi Skaj njuz.
 
Za razliku od delimičnog, potpuno pomračenje Sunca potamni nebo kao da je sumrak i omogućava da se vidi korona Sunca, odnosno njegova atmosfera jarke bele boje.
"Potpuno pomračenje Sunca je jedan od najlepših prizora u prirodi i možda je retko bilo gde u galaksiji", rekao je profesor astrofizike na Univerzitetu Oksford Kris Lintot.
 
Naučnici iz NASA su posebno zainteresovani za nova saznanja o koroni Sunca koja će se možda dobiti kada pošalju istraživačke avione na visinu od oko 15 kilometara za vreme pomračenja.
Korona Sunca je misterija jer je više stotina puta toplija od površine Sunca i izvor solarnih vetrova.
 
 
Očekuje se da će i stotine građana učestvovati u izučavanju ovog fenomena, merenjem stišavanja ptica i drugih životinja, pada temperature na Zemlji i efekta na kanale komunikacije.
 
Ovo pomračenje je neobično jer, iako se inače vidi sa istog mesta jednom na svakih 375 godina, u državi Ilinois će biti vidiljivo drugi put posle samo sedam godina.
  • Milica

    08.04.2024 11:56
    Dopuna vesti
    Dajte link za praćenje online!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija