VIDEO: NASA objavila kako izgleda upadanje u crnu rupu

Da li ste se nekada zapitali kako bi izgledalo kada biste upali u crnu rupu? NASA daje odgovor na to pitanje i to u živopisnom videu.
VIDEO: NASA objavila kako izgleda upadanje u crnu rupu
Foto: Pixabay
Istraživači su, naime, uz pomoć superkompjutera "Discover" u Centru za klimatsku simulaciju NASA kreirali novu simulaciju koja prikazuje kako bi mogao da izgleda prolazak kroz crnu rupu koja se nalazi u središtu Mlečnog puta. 
 
Gledalac je na svom putu praćen česticama svetlosti koje kruže oko crne rupe, sve dok ne pređu tačku bez povratka - horizont događaja.
Crne rupe su objekti sa najvećom gustinom u svemiru. Niko ne zna kako materija izgleda nakon što prođe kroz nju, ali istraživači znaju mnogo o silama koje unutar njih vladaju. Njihova gravitacija je toliko moćna da savija čak i prostor-vreme. Svi objekti koji se nađu u njenoj neposrednoj blizini zahvaljujući tome ubrzavaju se skoro do brzine svetlosti, što znači da za njih vreme počinje da deluje usporeno. Primera radi, ako biste u svemirskom brodu kružili oko crne rupe šest sati, starili biste 36 minuta sporije u odnosu na Zemljane.
 
Najrasprostranjenije crne rupe u svemiru su veličine zvezda i imaju mali horizont događaja, a ekstremno snažne privlačne sile. Objekti koji im se približavaju često bivaju istrgani pre nego što se uopšte i približe horizontu događaja. 
U novoj simulaciji astrofizičar Džeremi Šnitman iz "Goddard" centra za svemirsko letenje odabrao je drugačiji vid crnih rupa - one koje su supermasivne, poput onih koje se nalaze u središtu galaksija i koje su mnogo mirnije od manjih.
 
 
Postoji i simulacija sa "srećnim krajem"
 
Crnu rupu u središtu Mlečnog puta snimio je Teleskop horizonta događaja, a na njegovim fotografijama podseća na "krofnu" blistavog gasa koji kruži oko beskrajno tamne tačke. 
 
Kroz taj disk gledalac upada u novu simulaciju - kada prođe kroz horizont događaja, vidik se sužava, a svetlost uprkos tome što i dalje sija nikada ne može da napusti taj prostor.
 
Potrebno je samo 12,8 sekundi da gravitacione sile unište objekat koji prođe horizont događaja, a to važi i za posmatrača. 
 
Nekoliko mikrosekundi kasnije, sve što je ostalo od njegove kompresovane materije upada u singularitet, odnosno središte crne rupe, koje se nalazi na 128.000 kilometara od horizonta događaja. 
Šitman je takođe simulirao scenario sa "srećnim krajem", u kom astronaut nekoliko puta napravi krug oko crne rupe, a zatim uspešno pobegne nazad u svemir.
 
"Simuacija ovih teško zamislivih procesa pomaže mi da povežem matematiku relativiteta sa stvarnim posledicama u pravom svemiru", naveo je on u saopštenju.
  • Petar

    26.05.2024 09:34
    Ne, nego
    su objavili kako oni i kompjuter zamišljaju da to izgleda na osnovu nekih podataka, koji nikad ne mogu biti skroz tačni. Velika razlika. Ali zanimljivo gledati.
  • Лиманац

    12.05.2024 11:43
    Лиманац
    На далеко црна рупа сија тамо је наша Србија.
  • He he

    12.05.2024 11:21
    He he
    Neka dodji u Srbiju da dožive i oseti kako je u crnoj rupi decenijama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija