VIDEO Boston Dynamics ima novog robota: Kreće se bolje od čoveka

Boston Dynamics lansirao je novu, električnu verziju svog humanoidnog robota Atlasa, nakon što su najavili povlačenje hidrauličkog modela.
U objavljenom videu novi Atlas se savija kako bi ustao iz ležećeg položaja pre nego što zakorači prema kameri i okrene glavu. Udovi, torzo i glava robota mogu da se rotiraju 360 stepeni, što Atlasu daje širok raspon kretanja.
 
Kompanija je rekla da je njihova električna verzija Atlasa jača, s većim rasponom kretanja od prethodnih generacija, te da se kreće na načine koji "nadilaze ljudske sposobnosti".
"Dizajnirali smo električnu verziju Atlasa da bude jača, spretnija i agilnija. Gradimo robota koji će se kretati na najdelotvorniji mogući način kako bi obavio zadatak, umesto da bude ograničen ljudskim opsegom kretanja", stoji u objavi na blogu kompanije.
 
 
Hyundai, koji je kupio Boston Dynamics je 2021. godine, planira da u svojim fabrikama koristi humanoidne robote. Novi proizvodni pogoni trebalo bi da služe kao poligon za testiranje Atlasovih mogućnosti, objavila je korejska kompanija.
Boston Dynamics je objavio i oproštajni video o povučenoj hidrauličkoj verziji robota.
 
"Gotovo deceniju Atlas je podsticao našu maštu, inspirisao nove generacije robotičara i preskakao prepreke na terenu. Sada je vreme da se naš hidraulički robot Atlas zavali i opusti", piše Boston Dynamics.
 

Teme

robot
  • Sremčina

    14.05.2024 17:32
    ... e nije to nista. Srbija gradi crkvetine tamo gde im mesto nije i to sve u nadi da cemo imati leteci taxi za koju godinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija