Prevara koja "zamrzne" računar

Kod Googleovog pretraživača Chrome otkrivena je nova ranjivost, koja za posledicu može da ima potpuno "zamrzavanje" uređaja koji rade pod operativnim sistemom Windows 10.
Prevara koja "zamrzne" računar
Foto: Pixabay
Novi propust je otkriven u okviru prevare koja izgleda kao lažna tehnička podrška, a koja izaziva "zamrzavanje" Windows 10 uređaja, nakon čega korisnik dobija obaveštenje da je uređaj pogođen virusom. 
 
Novi propust koristi Javascript kod, koji sprečava zatvaranje nekog taba ili čitavog pretraživača. Poruka koja se nakon toga pojavljuje na ekranu izgleda kao deo Microsoft podrške, i korisnika obaveštava o tome da je uređaj inficiran i da se radi o virusu koji bi mogao da preuzme lozinke, istoriju pretraživanja, informacije o kreditnoj kartici, te druge lične podatke. 
 
Prevara, dakle, izgleda kao bezazleno upozorenje na novi virus, a korisnici mogu da je prepoznaju tako što im ne dozvoljava da zatvore određeni tab. 
 
Ukoliko primetite ovu pojavu na vašem računaru, jedini način da je se rešite je da "ručno ubijete" Google Chrome, odnosno da otvorite Task Manager iz Taskbara, kliknete Processes tab, potom na Google Chrome (ili GoogleChrome.exe), i na kraju kliknete na End Task taster u donjem desnom uglu prozora.
  • Stav

    30.12.2018 11:55
    Da da, dobro je... Hajde onda neka signu 2 prsta svi oni koji koriste legalan Windows i ostali softver u racunaru. Kojih ima vise?
  • dara

    30.12.2018 11:03
    sugestija
    dobro je da imate i ove teme, otvorite u meniju tab PC svet, na primer. ...
    a pisac na temu računara i bezbednosti da prati web site informacija . rs ...
    #dobronamerna sugestija :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija