CERN pravi super-akcelerator, deset puta jači od postojećeg

Evropski centar za nuklearna istraživanja (CERN) planira razvoj novog akceleratora čestica koji je skoro četiri puta duži od postojećeg i čak deset puta jači, javlja BBC.
CERN pravi super-akcelerator, deset puta jači od postojećeg
Foto: Youtube (Screenshot)
U dokumentu CERN-a je ponuđeno nekoliko idejnih rešenja za izgled "Budućeg cirkularnog akceleratora" (FCC) obima 100 km, koji bi, zavisno od tipa, koštao između devet i 21 milijardi evra, a počeo bi sa radom 2050. godine.
 
Više od 150 univerziteta i naučnih instituta predložilo je razvoj FCC-a, kao naslednika postojećeg akceleratora (LHC) za sudar protona koji je 2008. godine počeo sa radom.
 
LHC, najveća mašina koju su ljudi ikada napravili, smešten je u kružnom tunelu od 27 kilometara, na dubini od 175 metara ispod francusko-švajcarske granice, u blizini Ženeve.
 
Naučnici predviđaju da će LHC, koji je pomogao naučnicima u otkrivanju elementarne čestice "Higsov bozon", nastaviti sa radom do 2036-2040. godine.
 
"Svaka velika mašina u budućnosti će biti globalna mašina", tvrdi Arno Mardolije, šef CERN-ovog odeljenja za odnose sa medijima. "Niko ne očekuje da ćemo izgraditi dva 100 km dugačka akceleratora u narednih 20 godina, tako da, ako se jedan izgradi u Kini, možda će Evropa uraditi nešto drugo", dodaje on.
 
Najnoviji plan CERN-a je, ocenjuje Rojters, deo utakmice koja se vodi na međunarodnoj sceni, budući da je većina vodećih svetskih ekonomija, poput Kine, Japana, SAD i Evrope, zainteresovana za to da budu domaćini naslednika LHC-a. Naime, kineski naučnici su u novembru prošle godine predstavili plan za razvoj sopstvenog akceleratora od 100 km, a očekuje se da će Japan u martu doneti odluku o razvoju svog akceleratora. 
  • Andrija Šrek

    17.01.2019 10:09
    ...
    Inače, Higsov bozon bi trebalo da prestane da se naziva "božija čestica", jer je, naime, dokazano da POSTOJI!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija