Saturnovi spektakularni prstenovi su stari samo 100 miliona godina

Naučnici su istakli kako su Saturnovi zapanjujući prstenovi veoma mladi, tj. ističu kako nisu stariji od 100 miliona godina kada su dinosaurusi još uvek hodali Zemljom, piše BBC.
Saturnovi spektakularni prstenovi su stari samo 100 miliona godina
Foto: Pixabay
Naime, stručnjaci su do konačnih rezultata došli merenjima koja su sprovedena specijalizovanom američkom Cassini sondom.
 
"Prethodne procene starosti Saturnovih prstena zahtevale su mnogo modelovanja i bile su dosta neprecizne, ali sada imamo direktna merenja koja nam omogućavaju da vrlo dobro odredimo njihovu starost", izjavio je Lučijano Iess s Univerziteta Sapienza u Rimu.
 
Dugo godina su se vodile polemike kada je bila u pitanju starost Saturnovih prstena. Neki su tvrdili da su ove prelepe petlje ledenih čestica najverovatnije nastale zajedno sa samom planetom pre nekih 4,5 milijarde godina, dok su drugi sugerisali da su to možda zgnječeni ostaci drugih planeta ili njihovih satelita i kometa koje su prolazile u blizini Saturna.
 
Ovo epohalno otkriće profesora s Univerziteta Sapienza objavljeno je u časopisu "Science".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija