Ovako bi mogao da izgleda Googleov pretraživač u EU

Evropska unija želi da zaštiti sve kreatore, umetnike i novinare i ne žele da Google, Facebook i druge velike kompanije ostvaruju prihode prenošenjem sadržaja iz medija a da ne plate određeni iznos tim medijima i novinarima.
Ovako bi mogao da izgleda Googleov pretraživač u EU
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Npr. Google News baziran je na principu objave najzanimljivijih vesti iz brojnih medija - korisnici vide naslov i izvor vesti i ako je žele pročitati, moraju kliknuti na link koji će ih odvesti na stranicu na kojoj je taj članak objavljen.
 
Takođe, običnim guglanjem informacija prikazuju se linkovi na članke različitih medija - izdavači ništa ne zarađuju od prikazivanja svojih linkova na Googleu (ali to im donosi promet), dok Google ostvaruje prihode od oglasa koji se prikazuju uz rezultate pretraživanja.
 
Velikim izdavačima i medijima ovakav način prenošenja njihovih vesti ne odgovara i smatraju da su Google i internet kompanije razvile profitabilni poslovni model iskorištavanjem njihova sadržaja.
 
 
Slične pritužbe imali su ranije izdavači u Španiji i Nemačkoj - Google je reagovao gašenjem svog servisa za prikazivanje vesti u Španiji, dok je u Nemačkoj omogućio izdavačima povlačenje članaka s Newsa i u obe zemlje promet stranicama čiji sadržaj nije bio na Googleu dramatično je pao.
 
Iz Googlea upozoravaju da bi se to moglo dogoditi medijskim kompanijama ako dođe do primene kontroverznog čanka 11 Direktive o autorskim pravima i tzv. poreza na linkove, prema kojem bi kompanije poput Googlea morale da plaćaju određeni iznos za prikazivanje sadržaja, odnosno naslova, slike i slično na svojim stranicama.
 
Manjim izdavačima dosadašnji model odgovara jer im omogućuje da zahvaljujući Google Newsu i drugim sličnim servisima njihov sadržaj postane dostupan većem broju korisnika te žele da se, i u slučaju primene spornog članka, njihov sadržaj prikazuje na Google Newsu kao i pre i spremni su da se odreknu tog poreza na linkove koji bi Google trebalo da plaća.
 
Google je sproveo eksperiment o potencijalnom uticaju Direktive o autorskim pravima, tj. kako bi mogla izgledati stranica s rezultatima pretraživanja ako članak 11 zaista stupi na snagu i rezultat tog eksperimenta objavljen je stranici Search engine land. Stranice bi izgledale kao prazne ploče na kojima nema skoro nikakvih informacija, odnosno mogao bi se prikazati samo link na izdavača (npr. The Telegraph), ali ne i naslov vesti i slika objavljena uz tu vest tako da bez kliktanja na link niko ne ni znao o čemu je ta vest.
 
Takođe, iz kompanije su najavili kako postoji mogućnost da će, u slučaju da EU ne promeni sporni članak 11 direktive o autorskim pravima, možda čak i ugasiti servis Google News u EU, čime bi svi bili na gubitku – izdavači, novinari i korisnici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija