U EU svaka četvrta velika kompanija koristi robote

Velike kompanije koja zapošljavaju 250 ili više osoba mnogo više koriste robote u obavljanju svoje delatnosti nego što je to slučaj sa srednjim i malim firmama, pokazalo je istraživanje Eurostata.
U EU svaka četvrta velika kompanija koristi robote
Foto: Pixabay
U 2018. godini u Evropskoj uniji 25 odsto velikih kompanija koristilo je robote, naspram 12 odsto srednjih kompanija koja zapošljavaju od 49 do 250 osoba, te pet odsto malih firmi koje zapošljavaju od 10 do 49 radnika. 
 
Kompanije su češće koristile industrijske od servisnih robota. Industrijski roboti najčešće su se koristili u proizvodnom sektoru, dok su se servisni roboti koristili u proizvodnji i trgovini na malo.
 
Firme koje su koristile servisne robote to su činile uglavnom u okviru sistema upravljanja skladištima (44 odsto kompanija), zatim za poslove čišćenja i zbrinjavanja otpada (u 21 odsto), i za montažne radove takođe u 21 odsto firmi.
 
Najveći udeo firmi koje koriste industrijske ili uslužne robote zabeležen je u Španiji i to 11 odsto, Danskoj i Finskoj po 10 odsto i Italiji devet odsto. 
 
Najmanji udeo kompanija koje u svojoj delatnosti koriste robote zabeležen je na Kipru (jedan odsto), zatim Estoniji, Grčkoj, Letoniji, Mađarskoj i Rumuniji po tri odsto.
  • Xyz

    22.01.2019 09:41
    .
    Sve isto kao i kod nad :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija