Roboti će zameniti novinare?

Dok štampani mediji koji se bave privrednim temama, pre svega finansijama, smanjuju broj novinara sve se češće angažuju roboti, koji ne traže povišicu plate, ne žale se na prekovremeni rad, a mnogo su brži od svojih "ljudskih kolega" kada treba saopštiti pad ili porast cena, prenosi američki Njujork tajms.
Roboti će zameniti novinare?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Vesti koje donose roboti su sve brojnije i sada je već trećina informacija koje emituje agencija za ekonomske vesti Blumberg njuz rezultat rada robota-novinara.
 
Sistem koji koristi ovaj robot ("Kiborg") može da isporuči u najkraćem roku novinarima informacije koje se odnose na kvartalne prihode svih značajnijih američkih kompanija. Robot može da razloži podatke na sve tražene elemente potrebne da bi se podneo izveštaj o prihodima i rashodima kompanija svakog kvartala. 
 
Ta vrsta izveštaja je, inače, među novinarima koji prate finansije, veoma nepopularna jer je dosadna, a robot se nikom ne žali niti se mršti.
 
Robot na najbolji način pomaže Blumbergu u trci da bude prvi među konkurencijom, poput Rojtersa, koji mu je najveći konkurent.
 
Roboti nisu samo neumorni i brzi da saopšte finansijski važne podatke već i sportske rezultate za školske lige ili, recimo, vesti o zemljotresima u Kaliforniji za "Los Anđeles tajms".
 
Uredništva pisanih medija koji koriste robote tvrde da oni neće ugroziti dobre novinare, već će im osloboditi vreme da se bave pisanjem komentara, analiza, reportaža...
  • dudule

    07.02.2019 14:58
    novinari
    Novinari kod nas, još ako su sa novosadskog univerziteta mogu da se zamene i kamenom za kupus. Njihov posao je isključivo zastupanje stavova svojih i urednikovih stranaka i partija. Život i ono što se dešava u realnom aspektu je za njih misaona imenica.
  • Slobodan

    07.02.2019 10:35
    Kuku i lele...
    Naravno.
    Robot radi sve kako mu kažeš.
    Ima pristrasnost i političku pripadnost koju mu programiraš.
    Nikada ne menja mišljenje.
    Ne pita ništa.
    Samo izvršava.

    Krasno će nam tada biti izveštavanje i obaveštavanje.
    Sve sama istina ima da vrca.... naravno, za neuke, ovo je sarkazam.
  • happy

    07.02.2019 10:32
    ro(botovi)
    u srbiji se to vec uveliko dogodilo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).