Kinezi najavljuju da će napraviti veštačko Sunce do kraja 2019.

Kineski naučnici najavljuju da će do kraja ove godine završiti izgradnju veštačkog Sunca.
Kinezi najavljuju da će napraviti veštačko Sunce do kraja 2019.
Foto: Pixabay
Eksperimentalni fuzijski reaktor, odnosno veštačko Sunce koje imitira proces nuklearne fuzije, napravio je prekretnicu u eksperimentima te vrste kada je dostigao temperaturu od 100 miliona stepeni Celzijusa.
 
Sada kineski naučnici najavljuju da će dovršiti izgradnju reaktora "HL-2M tokamak", kako se taj projekat službeno naziva, do kraja godine, ističe časopis "Science alert".
 
Plazma veštačkog Sunca uglavnom se sastoji od elektrona i jona, a ono će poslužiti kao uvod za buduće fuzione reaktore i time Kinu približiti ostvarenju sna o čistoj energiji.
 
Najavljen je i veštački Mesec, odnosno rasvetni satelit, koji će služiti gradu Čengdu umesto ulične rasvete.
  • Odavno

    16.03.2019 18:27
    Sam citao o tome u spisima baba Vange, a izgleda da ste i vi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).