Šta na Facebooku rade kad neko počne da prenosi teroristički napad uživo

Ovog petka u terorističkom napadu na Novom Zelandu ubijeno je najmanje 49 ljudi, a napadač je svoj čin emitovao uživo na Facebooku.
Šta na Facebooku rade kad neko počne da prenosi teroristički napad uživo
Foto: Pixabay
Facebook je nakon eksplicitnih snimaka obrisao napadačev profil, a isto je učinio s njegovim profilom na Instagramu, ali snimak je počeo da se širi drugim online kanalima. 
 
Ovaj događaj, piše Motherboard, ukazuje na poteškoće u moderiranju prenosa uživo, budući da video koji je naizgled nevin može brzo eskalirati u nasilan sadržaj. 
 
"Ne mogu da zamislim kako je bilo moderatoru koji je morao da pregleda snimak s Novog Zelanda", rekao je izvor upućen u proces moderiranja na Facebooku, a otkrio je i kako to funkcioniše. 
 
Proces moderiranja
 
Svaki sadržaj na Facebooku, bilo da se radi o objavama, fotografijama, ranije snimljenim videima ili prenosu uživo za koji se sumnja da sadrži nasilje, govor mržnje ili na drugi način krši pravila ove društvene mreže, prijavljuje se moderatorima. Nakon prijave, oni sporni sadržaj pregledaju, te odlučuju šta će s njim biti. 
 
Interni dokument za obuku moderatora na Facebooku, prema pisanju Motherboarda, navodi da moderatori mogu odložiti prenos, a on se ponovo pojavljuje svakih pet minuta tako da mogu proveriti šta se događa u njemu. 
 
Druga opcija je da sporni sadržaj ignorišu, zatim da obrišu prenos ili ga proslede na viši nivo gde će ga proveriti specijalizovani tim i odlučiti radi li se o opasnim akcijama, poput terorizma. Ako se pokaže da je zaista reč o terorizmu, sadržaj preuzima Facebookov specijalni tim koji direktno sarađuje s policijom. 
 
U slučaju pucnjave na Novom Zelandu, Facebook je za Motherboard otkrio da su kontaktirali novozelandsku policiju već na samom početku incidenta. 
 
Pre prosleđivanja potencijalnog slučaja terorizma u prenosu uživo na viši nivo odlučivanja, moderatori prvo moraju da odgovore na nekoliko pitanja o sadržaju: šta u sadržaju ukazuje na terorizam? Kad je korisnik rekao nešto što ukazuje na to da će nekome naneti zlo? Ko je u opasnosti? Pokazuje li oružje u videu? U kakvom se okruženju nalazi? Vozi li automobil? 
 
Znaci upozorenja
 
Moderatori su obučeni da paze na određene znakove upozorenja koji mogu ukazati na to da će video postati nasilan. Primer za to je objava pokušaja samoubistva uživo gde se osoba oprašta i priča o tome kako će okončati svoj život. Dokument takođe upućuje da paze na "dokaze ljudskog očaja" poput plakanja ili preklinjanja, a u slučaju terorističkih napada #dokaze o potencijalnom nasilju" poput pokazivanja ili zvuka oružja u bilo kojem kontekstu. 
 
Kad je reč o pokazivanju vatrenog oružja, prenos u samo nekoliko sekundi može eskalirati u nasilje, zbog čega korisnici mogu uspeti u objavi takvog sadržaja. To ne znači da Facebook ne pokušava da ih spreči, već ukazuje na poteškoće pri moderiranju takvog sadržaja. 
 
"Nisam siguran kako je ovaj video dogurao do 17 minuta prenosa", kaže izvor za Motherboard. U ovom slučaju napadač je već na samom početku pokazao oružje, a pokazuje ih i kasnije dok vozi prema džamiji. 
 
Sudeći prema oznaci u uglu snimka, napadač je u ovom slučaju koristio aplikaciju LIVE4 koja snimak prenosi direktno s GoPro kamere na Facebook Live. 
 
"U šoku smo kao i svi ostali. Spremni smo da sarađujemo s policijom i pružićemo sve informacije koje imamo kako bismo pomogli u istrazi. Blokiraćemo svakog ko koristi našu aplikaciju da bi širio zlo, ali nažalost, nemamo tehničke mogućnosti da blokiramo prenos uživo dok se on događa", rekao je direktor LIVE4 Aleks Zukov za Motherboard. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija