Informacije koje treba da imate u malom prstu ako kupujete novi televizor

Koliko puta ste se zatekli u situaciji da morate da kupite neki neophodni proizvod za kuću, a ne razumete se previše u pojedinosti i specifikacije? Koliko puta ste se osetili kao da vas je pregazilo vreme jer poslednji put kada ste kupovali taj isti proizvod, tehnologija je bila znatno manje komplikovana, a izbor se svodio na samo nekoliko pojmova ili modela?
Tržište televizora danas je preplavljeno modelima svih veličina, proizvođača, svih cenovnih razreda i teško je izabrati baš onaj pravi savršeni televizor kojim ćete dugo biti zadovoljni i koji će baš u potpunosti odgovarati svim vašim navikama.
 
Kao pomoć, pogledajte listu pojmova koje ne morate da imate u malom prstu kako naslov sugeriše, ali treba barem da znate šta označavaju. A ako želite da dobijete najveću vrednost za svoj novac, pre kupovine novog televizora, obavezno proverite ponude i cene u veb prodavnicama. 
 
Proverite portal Idealno.rs i prelistajte modele televizora koji se prodaju u domaćim veb prodavnicama. Iznenadićete se koliko se cene istih modela mogu razlikovati u zavisnosti od prodavnice. Uz malo truda i pripreme, u samo nekoliko klikova na Idealno.rs, sigurno ćete pronaći baš ono što vam treba: 
 
- Otvorite najveći domaći portal za poređenje cena Idealno.rs
- Proverite kategoriju Audio-Video i uporedite modele, brendove, prodavnice i cene 
- Pročitajte savete i vodiče za kupovinu, kvalitetne informacije uštedeće vam živce, vreme i novac
- Prelistajte aktuelne kataloge svih poznatih prodavnica i proverite modele i ponudu na akciji
 
Tehnologija ekrana - prvo je pitanje na koje treba da odgovorite
 
I pre nego što izaberete svoje favorite među brojnim proizvođačima i još brojnijim modelima, moraćete da odlučite koju tehnologiju ekrana želite da vaš televizor ima. Pojmovi koje morate ovde da upoznate su LCD, OLED i QLED koji redom označavaju tip ekrana televizora. Evo detaljnije:
 
- LCD televizori: prema vrsti ekrana, ovo je najbrojnija kategorija televizora i vrlo je verovatno da je poseduje i vaš trenutni televizor. LCD televizori koriste tehnologiju tečnih kristala, a LCD ekrani se sastoje od nekoliko izvora pozadinskog osvetljenja koje osvetljava niz tečnih kristala kako bi se stvorila slika na ekranu. Ovakve televizore je jeftinije proizvesti od OLED i QLED televizora, troše malo električne energije i zauzimaju malo prostora, zato su i brojniji posebno u manjim veličinama.
 
- OLED televizori: ova tehnologija ekrana prihvaćena je kao najkvalitetnija po pitanju kontrasta boje i pokreta. Za razliku od LCD-a ovakav tip ekrana ne zahteva dodatno pozadinsko osvetljenje. Tehnologija nudi duboke crne tonove, brzo osveženje slike i široke uglove gledanja. Definitivno je bolji i prikaz palete boja, a konačni rezultat je vrhunski kvalitet slike uz potrošnju otprilike iste količine električne energije. OLED tehnologija omogućava proizvođačima da proizvedu još tanje uređaje, iako je predstavljena na LG televizorima, tehnologiju koristi sve više proizvođača. 
 
- QLED televizori: QLED tehnologija bila je Samsungov odgovor na OLED tehnologiju LG televizora. Dok OLED čestice svetle svaka za sebe, QLED slično kao i LCD koristi pozadinsko osvetljenje koje može da prikaže precizne boje, bogate i duboke nivoe crne i snažni kontrast za odlično iskustvo gledanja bez obzira na osvetljenje prostorije. 
 
 
HD, Ultra HD, 4K ili možda 8K - rezolucija koja čini razliku
 
Ukratko rečeno, što bolja rezolucija tim bolji televizor odnosno iskustvo gledanja sadržaja na njemu. Pa tako sa sve jeftinijim 4K modelima gotovo da ne morate ni da razmišljate o kupovini televizora sa Full HD rezolucijom. Iako verovatno nećete sav sadržaj gledati u najvećoj mogućoj rezoluciji (jer ga prosto nema u toj rezoluciji), istraživanja pokazuju da je na 4K televizorima bolji kvalitet HD slike nego što je to na "samo" HD televizorima. 
 
Osim toga ako vam je cilj da kupite televizor velikog ekrana (recimo većeg od 108cm) vrlo verovatno ćete da izaberete televizor 4K rezolucije jer je teško pronaći Full HD televizor velikih dijagonala ekrana. 4K polako postaje standard, a 4K televizori zbog znatno većeg broja piksela prikazuju još detaljniju i živopisniju sliku. 
 
Iako još u potpunosti nismo prihvatili ni 4K rezoluciju, gotovo svi najveći proizvođači televizora već su izbacili i modele u 8K rezoluciji.
 
Šta je to HDR i da li treba da ga ima moj televizor?
 
HDR skraćenica označava visoki dinamički raspon koji jednostavno možemo da objasnimo kao bolji i veći kontrast boja nego što je to uobičajeno. HDR omogućava da svetle boje budu prikazane još svetlije, a tamne još tamnije. Uprkos ukorenjenom mišljenju, HDR oznaka nema veze sa rezolucijom ekrana iako itekako utiče na prikaz jačine i dubine boja. Mnogi će se složiti da HDR TV po prvi put donosi istinski digitalni bioskop doživljaj u naše domove. 
 
Ipak, HDR radi isključivo sa sadržajem koji je snimljen u HDR tehnologiji i isključivo na uređaju koji podržava HDR tehnologiju, tako da smo još uvek ograničeni sadržajem koji možemo na taj način gledati. Ograničenje je posebno vidljivo u televizijskom sadržaju i TV industriji. 
 
HDR dolazi u nekoliko formata - HDR10 je trenutni standard, ali tu su i HLG, Dolby Vision, Technicolor i HDR10+. Izbor formata zavisi od proizvođača televizora pa ćete tako kod Samsunga i Panasonica imati HDR10+, Sony podržava HLG, a LG podržava sve formate osim HDR+. 

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).