EU izdvaja 17 milijardi evra za svemirske aktivnosti

Evropski parlament odobrio je u sredu predlog Evropske komisije da u sledećem dugoročnom budžetskom periodu od 2021. do 2027. Evropska unija izdvoji skoro 17 milijardi evra za dalje osnaživanje uloge EU u svemirskom sektoru.
EU izdvaja 17 milijardi evra za svemirske aktivnosti
Foto: Pixabay
Izveštaj Odbora za industriju, istraživanje i energetiku, usmeren na uspostavljanje svemirskog programa EU i Agencije EU za svemirski program, EP je izglasao na poslednjem plenarnom glasanju u trenutnom sazivu Parlamenta.
 
Novi svemirski program EU-a, za koji će u sledećem periodu biti izdvojeno 16,9 milijardi evra, predviđa veća ulaganja u svemirske aktivnosti i prilagođavanje novim potrebama i tehnologijama, uz istovremeno jačanje autonomnog pristupa Evrope svemiru.
 
"Naš plan je jasan: održavati i nadograđivati postojeću infrastrukturu za Galileo i Kopernik, povećati upotrebu svemirskih podataka, podsticati inovativna novoosnovana preduzeća koja čine privatni segment svemirskih letova i povećati sigurnost Evropljana. Tu ambiciju smo pretvorili u konkretan program, tako da Evropa ostane svetski predvodnik u svemirskom sektoru", rekla je Elzbieta Bienkovska, evropska komesarka za unutrašnje tržište i industriju.
 
Izveštaj ističe i potrebu za saradnjom svemirskih platformi sa digitalnim inovacijskim centrima, kako bi se podstaklo preduzetništvo i veštine.
 
Otprilike 200.000 stručnjaka zaposleno je u svemirskom sektoru Unije. Zato je ključno, smatraju zastupnici, na svim nivoima podržavati razvoj naprednih veština u sektorima povezanim sa svemirom, te podržati aktivnosti obrazovanja i osposobljavanja.
 
Evropska komisija je predložila da se sve postojeće i nove svemirske aktivnosti objedine u jedinstven program, čime će se programi Galileo, EGNOS i Kopernik spojiti u jedan program, a biće im dodate i dve nove inicijative, SSA i GOVSATCOM.
 
Prema Eurospaceu, vrednost prihoda od prodaje u proizvodnom sektoru svemirske industrije 2016. godine bila je 8,2 milijarde evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija