VIDEO: Japan testira voz koji će dostizati 400 km/h

U Japanu je testiran novi voz, najbrži tog tipa.
Radi se o vozu tzv. metak modelu, a doseže brzinu do 400 kilometara na sat. Ovim vozom Japan nastavlja da modernizuje javni prevoz. 
 
Radi se o verziji ALFA-X voza Shinkansen koji je počeo prvo svoje probno testiranje, a koja će se nastaviti naredne tri godine, javlja CNN. 
 
Očekuje se da će postati operativan negde oko 2030. godine i da će se tada kretati brzinom od 360 km/h, čime će postati najbrži voz na svetu tog tipa. Biće brži i od kineskog voza Fuxing, koji je sporiji za 10 km/h iako je dizajniran da ima iste performanse kao ALFA-X.
 
Voz ima deset vagona, a testiraće ga se između gradova Sendai i Aomori koji su udaljeni oko 280 kilometara. Testovi se odvijaju iza ponoći kada je saobraćaj manje frekventan, a odvijaće se dva puta nedeljno.
 
U isto vreme se nastavlja testiranje Shinkansen-ovog modela N700S. 
 
Testiranje novih vozova poklapa se s pripremama Japana za Olimpijske igre 2020. koje će se održati u Tokiju. 
 
Ipak, koliku god brzinu dostigao ALFA-X, a koja se može kretati do 400 km/h, ne može nadmašiti brzinu koju je dostigao tzv. maglev voz. Radi se o vozu koji je u eksperimentalnoj vožnji 2015. godine dostigao brzinu od 603 km/h. Taj voz se služi magnetnom levitacijom tokom vožnje. Ti vozovi koriste magnetsko odbijanje kako bi podigli voz od podloge, što smanjuje trenje.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).