VIDEO: Otkrivena vrsta letećih dinosaurusa koja podseća na šišmiša

Kineski naučnici otkrili su novu vrstu letećih dinosaurusa koji su svojim izgledom podsećali na šišmiša, prenosi Si-En-En.
Ovo otkriće baca sasvim novo svetlo na proces kako su se dinosaurusi razvili u ptice, piše RTS.
 
Fosilni ostaci ove neobične vrste dinosaurusa pronađeni su u Liaoningu, na severoistoku Kine, 2017. godine i najpre su zbunili Min Vanga, kineskog paleontologa i glavnog autora studije objavljene ove nedelje u kojoj opisuje novu vrstu.
 
Vang je ove leteće dinosauruse nazvao Ambopteryx longibrachium.
 
 
Dalja istraživanja su pokazala da je to ustvari sitni dinosaurus terapod s jedinstvenim prednjim udovima i membranskim krilima.
 
Fosil star 163 miliona godina drugi je u istoriji koji pokazuje dinosaurusa s krilima nalik na šišmiša, iako je ta osobina vidljiva u praistorijskim letećim vevericama, šišmišima i pterosaurusima (letećim gmizavcima).
 
Jedini dinosaurus sa sličnim osobinama bio je Yiqi, koji je opisan 2015. godine.
 
Yiqi i Ambopteryx pripadaju maloj porodici dinosaurusa nazvanih scansoriopterygids.
 
Kina je bila na čelu mnogih otkrića novih vrsta dinosaurusa, posebno kroz pernate fosile koji su pokazali direktnu vezu između dinosaurusa i ptica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).