"Vikipedija" blokirana u Kini

Vlasti u Kini su blokirale "Vikipediju", saopštio je danas vlasnik te onlajn enciklopedije.
"Vikipedija" blokirana u Kini
Foto: Pixabay
Fondacija Vikimedija je u aprilu utvrdila da Vikipedija više nije dostupna u Kini, navela je u poruci Samanta Lien, portparolka Fondacije, kako prenosi Rojters.
 
"Posle detaljnog analiziranja naših internih izveštaja o saobraćaju, možemo da potvrdimo da je Vikipedija blokirana na svim jezičkim verzijama u Kini", istakla je Lien.
 
Pojedini članci Vikipedije o osetljivim pitanjima, kao što su protesti na Trgu Tjenanmen 1989. godine ili Tibetu, dugo su bili blokirani u Kini, čak, i dok je glavni sajt bio dostupan.
 
Sumnja o totalnoj blokadi Vikipedije se pojavila krajem aprila kada su se neki kineski korisnici interneta žalili da sajt više nije dostupan. Testovi koje izvodi great-fair.org otkrili su da sajt nije dostupan u Kini od 23. aprila.
 
Fejsbuk, Tviter, Instagram i drugi sajtovi društvenih mreža dugo su blokirani u Kini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija