Šta dalje za Huavej?

Svoj novi operativni sistem Huavej je krstio kao Hongmeng, a kineski tehnološki džin sada užurbano radi da ga osposobi kako bi korisnicima ponudio alternativu za Android.
Šta dalje za Huavej?
Foto: Pixabay
Osim toga, Huavej ima još jedan, potencijalno veći, problem od gubitka Guglovih usluga, prenosi RTS.
 
Ljubav između Gugla i Huaveja pukla je gotovo preko noći. Bila je dovoljna samo jedna odluka američkog predsednika Donalda Trampa i seme razdora je posejano. 
 
Gugl je dan nakon toga najavio da će ukinuti svoje usluge kineskoj kompaniji, između ostalih i redovna ažuriranja za operativni sistem Android.
 
Huavej je ubrzo uzvratio poručujući korisnicima da se ne brinu, jer je kompanija računala na ovakav scenario i da razvija sopstveni operativni sistem.
 
Dizajner čipova, američka kompanija ARM takođe je potpala pod zabranu implementiranu odlukom Donalda Trampa da Huavej stavi na crnu listu.
 
ARM dizajnira arhitekturu za čipsete za proizvođače procesora, poput Kalkoma, koji je glavni snabdevač brojnih proizvođača pametnih telefona, uključujući i Huavej.
 
Otvorena priroda Androida dizajnirana je za čipsete bazirane na ARM-ovoj tehnologiji. Takođe dobro radi i na arhitekturi "x86", koju koriste procesori od Intela i AMD-a, ali je i njima zabranjeno da sarađuju sa Huavejem.
 
Mnogi analitičari ističu da je gubitak pristupa i prekid saradnje sa kompanijom ARM mnogo veći problem nego onaj sa Guglom.
 
Prema pisanju Volstrit džornala, sada je Huavejev 'mali' dobio i ime – Hongmeng, koje je zvanično zavedeno i zaštićeno u kineskoj Nacionalnoj službi za zaštitu intelektualne svojine. Međutim, ubeđivanje potrošača da promene svoje navike do sada se bezbroj puta pokazalo kao veoma teška i često neuspešna rabota.
 
Nekoliko tehnoloških džinova, poput Samsunga i Majkrosofta, pokušalo je da uđe na tržište operativnih sistema, ali korisnici nisu bili oduševljeni.
 
Vreme je pokazalo da su korisnici operativnih sistema posebno izbirljiva fela, toliko istančanog ukusa da su od tržišta operativnih sistema na pametnim telefonima načinili duopol.
 
Android pokreće 87 odsto današnjih smartfona, dok ostatak tržišta kontroliše Eplov iOS, podaci su firme za istraživanje tržišta Kanalis.
 
Šef Huavejevog potrošačkog odeljenja Ričard Ju rekao je pre par dana za Si-Bi-Es da će novi operativni sistem biti spreman za korisnike u Kini do kraja godine, a za ostale početkom naredne. Najveća prepreka na tom polju je stvaranje takozvanog ekosistema koji će nuditi plodno tlo za razvoj aplikacija za korisnike.
 
I to ne samo za prebacivanje i adaptiranje već popularnih aplikacija, već za stvaranje novih, kojima će se korisnicima konstantno nuditi svež sadržaj.
 
Mo Đia, analitičar Kanalisa, rekao je za Volstrit džornal da će se korisnici Huaveja u Kini potencijalno lakše prilagoditi na novi sistem, ali da je to malo verovatno sa onima van Kine, koji su naviknuti na Guglov sistem aplikacija.
 
Zbog toga, gubitak pristupa Androidu svakako predstavlja udarac Huaveju, koji je proteklih godina zabeležio izuzetne tržišne rezultate izbivši na drugo mesto po broju prodatih pametnih telefona, ispred Epla i malo iza Samsunga.
  • jaje

    25.05.2019 16:36
    Kinezi mislili zapad ce im dozvoliti da razviju sopstvenu ARM/x86 proizvodnju rame uz rame sa njihovom. Ha, kako da ne. Fora je ta sto su oni ulozili desetine milijardi dolara za proizvodnju sopstvenog CPU cipa za pametne telefone (i jos uvek ulazu) koji ce biti prvi procesor proizveden van Americke zone uticaja, a po performansama rame uz rame sa njihovim. E sad ako mogu da zabrane ARM Huaveju, mogu i ostalim kompanijama i te milijarde ce biti bacene niz vetar, jer bez dozvole, tehnicki ne smeju da proizvode. Do toga jos nije doslo, ali ako dodje sta ce biti bas me zanima. Verovatno ce nastaviti da proizvode bez licence i kasnije retroaktivno platiti kad Ameri budu slomili zube.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija