Naučni rad srpskih fizičara jedan od najboljih u svetskoj konkurenciji

Istraživači Laboratorije za Nelinearnu fotoniku, među kojima su dr Dragana Jović Savić, rukovodilac ove laboratorije, kao i dr Dejan Timotijević i Jadranka Vasiljević, 2018. godine objavili su važan rad u časopisu Advanced Optical Materials, a sada je taj rad odabran kao jedan od najboljih za 2018. godinu.
Kao takav, uvršten je u specijalno izdanje časopisa Best of Advanced Optical Materials 2018, javlja Brainz TV.
 
Advanced Optical Materials je inače jedan od vodećih žurnala posvećenih materijalima, sa impakt faktorom 7.43.
 
Kako navode urednici žurnala, za kolekciju najboljih radova u 2018. izabrali su njihove omiljene i najbolje članke objavljene u toj godini.
 
Rad naših istraživača nosi naziv Visualizing the energy flow of tailored light.
 
"Eliptični Matjeovi zraci u raznim nelinearnim režimima formiraju veoma interesantne hiralne strukture koje imaju oblik helikoidnih talasovoda, odnosno helikoidnih fotonskih rešetki", stoji u sižeu ovog rada.
 
"Pomoću veličine polaznih zraka kao i jačine nelinearnosti kontroliše se broj filamentana na koje se inicijalni zrak raspada, odnosno broj talasovoda, zatim brzina rotacije, kao i nagib helikoidalnih struktura. S povećanjem širine polaznih zraka ili nelinearnosti nastaju modulacione nestabilnosti. Ovakav pristup omogućava stvaranje nelinearnih talasovoda primenom eliptičnih Matjeovih zraka", navodi se u objavi Instituta za fiziku u Beogradu.
  • SUMP

    22.06.2019 08:10
    Nista ne razumem, ali svaka cast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).