VIDEO: Indija uspešno lansirala raketu na Mesec

Indijska svemirska agencija saopštila je da je uspešno lansirala dugo očekivanu misiju na Mesec koja je bila prošlog ponedeljka odložena zbog tehničkog problema.
Raketa "Chandrayaan 2", koju je izradila Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) lansirana je u 14:43 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 11:13 časova po srednjeevropskom vremenu.
 
Lansiranje je emitovano uživo u TV programu i na društvenim mrežama. Indijci se nadaju da će njihova misija vredna oko 150 miliona dolara biti prva na južnom polu Meseca.
 
Odbrojavanje je obustavljeno pre nedelju dana, 15. jula, 56 minuta pre lansiranja pošto je "uočen tehnički problem u sistemu lansiranja", objavio je tada ISRO. Indijski mediji su izvestili da je krivac za odlaganje lansiranja bilo curenje iz boce sa helijumom u kriogeničkom raketnom motoru. Kvar je u međuvremenu otklonjen. 
 
Indija će, ukoliko misija bude uspešna, biti četvrta zemlja čija je sonda sletela na površinu Meseca.
 
Gotovo svi delovi Chandrayaana-2 dizajnirani su i izrađeni u Indiji. Svemirska letelica prenosi 1,4 tone tešku platformu za sletanje Vikram koja, opet, prenosi 27 kilograma težak lunarni rover Pragyan na ravnicu između dva kratera na Mesečevom južnom polu.
 
Direktor indijske Organizacije za istraživanje svemira (ISRO) K. Sivan rekao je da će Vikramovo završno sletanje koje će trajati 15 minuta, predstavljati "najnapetije trenutke jer Indija nikada dosad nije pokrenula tako kompleksnu misiju".
 
Usprkos relativno malom budžetu, postavlja se pitanje zašto Indija kreće u osvajanje Meseca, a zemlja se još uvek bori s glađu i siromaštvom, no u igri je nacionalni ponos. Premijer Narendra Modi obećao je da će ljudsku misiju poslati u svemir do 2022.
 
Većina stručnjaka kaže da su geostrateški ulozi mali, ali da indijski niskobudžetni model može "osvojiti" sektor komercijalnih svemirskih letova.
 
Lansiranje je tek početak putovanja od 384.000 km, a ISRO se nada da će Mesečeve kočije 2 na Mesečev južni pol sleteti 6. ili 7. septembra.
 
Misija bi trebalo da pokaže koliko je napredovalo putovanje svemirom od "velikog koraka za čovečanstvo" Nila Armstronga i misije Apola 11.
 
  • VIKTOR

    22.07.2019 18:10
    Bravo!
    Bravo za Indiju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).